Komodo ostrva, dom zmajeva

Iznad plave vode indonežanskog moreuza Sape izdižu se neplodna travnata brda ostrva Komodo, Rinku, Padar, Flores i brojna mana ostrva koja zajedno čine Nacionalni park Komodo uspostavljen sa misijom da se od istrebljenja sačuvaju komodo zmajevi, drevna vrsta guštera koja ih naseljava. Priroda rezervata je prelepa, miran travnati pejzaž remeti po koje usamljeno stablo palmira palme dok su vrhovi brdašaca obrasli gustim šumama koje su često obavijene izmaglicom. Na obalama se neprestano smenjuju male uvučene peščane plaže, ogoljene stene ili guste mangrove šume. A osim posete drevnim komodo varanima ova destinacija pruža nezaboravno ronjenje u jednom od najlepših podvodnih rezervata na svetu

Komodo zmajevi, gospodari ostrva

Kada vam neko kaže da ćete se sresti sa gušterom koji je narastao preko 3 metra zapitate se da li zaista želite da vidite to iz neposredne blizine!? Oni koji su imali priliku kažu da to ne smete propustiti. Komodo zmajevi su vrsta varana koja živi nepromenjena više od 4 miliona godina na ovim prostorima. Jedini su preostali primerci drevnih varana koji su pre 25-40 milona godina bili endemska vrsta Azije.

 

Komodo zmaj, najveci guster na svetu #putovanja #odmor #destinacija #komodo #indonesia

A photo posted by ZanimljivaGeografija.org (@zanimljivageografija) on

Varani su nekada bili ugroženi ali je njihov broj prilično konstantan od 1915. kada ih je sultan Bime proglasio zaštićenom vrstom. Danas se njihova brojnost na svakom od većih ostrva broja u hiljadama.

Šarenolik životinjski svet Parka

Ova grupa ostrva se nalazi u tranzitnoj odnosno graničnoj zoni između dva velika životinjska kraljevstva; Australije i Evroazije. Stoga na prostoru žive sisari poput rusa jelena, veprova, makaki i cibetke, kao i mnogobrojne ptice i gmizavci. Raznovrsnost živog sveta na kopnu posebno impresionira kada se u obzir uzmu teški vremenski uslovi. Oko 8 meseci godišnje vladaju suše dok monsunski period donosi obilne padavine u preostala 4 meseca.

Diverzitet vrsta je posebno izražen u vodama oko ostrva. Do sada je detektovano oko 1.000 vrsti riba, 260 vrsti korala i oko 70 različitih vrsti sunđera. Kada na to dodate brojne vrste kitova, delfina i kornjača dobijete jedan od najbogatijih podvodnih predela na planeti. To gan i čini jednim od najpopularnijih za ronioce.

Ključne reči: azija nacionalni park ostrvo

Destinacije

Nekada prebogati grad-država danas je jedan od najlepših gradova sveta ukrašen na svakom koraku raskošnim gotičkim i renesansnim spomenicima

email

Zanimljiva geografija
u vašem sandučetu.