Kapadokija, „turska Đavolja varoš“

Vulkanska aktivnost je pre nekoliko miliona godina u oblasti Kapadokije u Turskoj stvorila prelep i jedinstven pejzaž u čitavom svetu. Moćne vulkanske erupcije izbacile su velike količine tufa, meke vulkanske stene, koje su pod uticajem oštre kontinentalne klime erodirane sve do današnjih, krajnje neobičnih, oblika.

Kapadokija, Turska #odmor #destinacija #putovanja #turkey #tourism

A photo posted by ZanimljivaGeografija.org (@zanimljivageografija) on

Turska „ Đavolja varoš“

Neobične stenovite formacije u Kapadokiji neodoljivo podsećaju na zemljane stubove naše Đavolje varoši. Bezbroj prelepih stubova u obliku pečuraka, dimnjaka i kula presijavaju se u nijansama crvenih, zelenih i žutih boja i predstavljaju pravi prirodni ukras ovog područja. Najveći među stubovima dostižu i preko 40 m. visine i na njihovom vrhu se nalaze veliki kameni blokovi sačinjeni od bazalta koji sprečavaju dalje erodiranje mekših stena u podini stuba. Najzanimljiviji stubovi turistima nalaze se u dolinama Devrent i Čatalkaja a lokalno stanovništvo ih naziva „čarobnim dimnjacima“.

Goreme - legendarno naselje uklesano u kamenu

Iako je geološka jedinstvenost ovog dela Kapadokije sama po sebi dovoljno fascinantna kulturno-istorijsko nasleđe privlači najviše posetioca. Još pre 6.000 godina prvi ljudi su izdubili pećine u mekim stenama Kapadokije. Kasnije, u periodu ranog hrišćanstva, monasi željni astetskog života pronalaze sebi mir u pećinama. Ubrzo posle prvih kuća niču čitavi kompleksi manastira u stenama. Otprilike u 4. veku p.n.e. prostor doživljava svoj vrhunac zahvaljujući monasima koji su izdubili čitav podzemni grad. Pećine su bile raskošno ukrašene a i dan danas se mogu pronaći fantastični primerci vizantijske crkvene arhitekture.

Posle bezbroj uspona i padova, perioda ratova i mira, pećinsko naselje Goreme biva napušteno tek u dvadesetim godima dvadesetog veka. Nekoliko decenija kasnije prostor je proglašen nacionalnim parkom a danas ga naseljava oko 20.000 žitelja, mahom zemljoradnika i zanatlija. Način života je gotovo nepromenjen vekovima unazad. Grnčarstvo, tkanje tepiha i ćilima, kao i mnoge grane poljoprivrede osnovne su privredne delatnosti stanovništva. U poslednje vreme, ipak, najviše prihoda se dobija od sve masovnijeg turizma. A turisti koji imaju sreće da posete ove prelepe krajeve će imati priliku da uživaju u fenomenalnom sklopu retkih prirodnih fenomena i bogatog kulturno-istorijskog nasleđa, kao i u jedinstvenim gastronomskim specijalitetima ovog dela Turske. Ako vam i to nije dovoljan razlog možda će vas u Kapadokiju privući neka od 110 biljnih vrsta koje rastu samo ovde u svetu ili neka od divljih zveri poput vukova, lisica ili jazavaca koji slobodno tumaraju između neobičnih stenskih formacija...

Destinacije

Od antičkog sela, kroz buran srednji vek preko najvažnijeg kolonijalnog centra planete do današnje moderne metropole London je prevalio dug put pun uspomena

email

Zanimljiva geografija
u vašem sandučetu.