Jangšuo, prekrasna zemlja kineskih mislilaca

Vekovima stanovnici južnih oblasti moćnog kineskog carstva nisu marili za Peking i državnu politiku a na ruku im je išlo to što je osećaj bio obostran. Često su stanovnici juga imali običaj da kažu „nebo je ogromno a car je daleko“. Na obalama tirkizne reke Li u prelepom prirodnom okruženju između dve krečnjačke stene i strmih litica pompeznih imena poput Rakovo brdo ili Zmajeva glava ušuškan je Jangšuo, jedan od skrivenih bisera kineskog juga. Idilično okruženje poslužilo je kao idealna destinacija za procvat taoizma.

Šta je to taoizam?

Može se reći da on predstavlja religijski pokret ili doktrinu zasnovanu na težnji ka postizanju saglasja sa celim svetom. Potpuno je suprotan strogom konfučijanstvu jer u potpunosti odbacuje stroge forme i običaje. Obazovani slojevi starog kineskog društva razočarani državnom politikom beže ovde, na daleki jug, i biraju alternativni put koji će pratiti. Pojam tao se i može prosto prevesti kao „put“ ili „načelo koje upravlja svetom“. Vremenom pravac doživljava procvat a sa njim i oblast Jangšuo. Pišu se knjige o načelima njihovog učenja a nastaju najlepše pesme i slike koje svedoče o lepoti ovih predela. Najpriznatiji taoisti praktikuju alhemiju, meditaciju, gimnastiku, posebne seksualne tehnike i način disanja sa ciljem da produže ljudski život i verom da mogu dostići stanje besmrtnosti. Svoja istraživanja baziraju na postojanju životne energije nazane či za koju tvrde da postoji u svakom oganizmu i da se njegovim neometanim protokom može dostići besmtnost. Bilo kako bilo, čini se da za sada nisu pronašli recept za večni život ali su stvorili jednu jedinstvenu kuturu i jedan potpuno drugačiji kutak Kine od svega onoga što smo od ove drevne države navikli.

Jangšuo danas

Ovi predeli danas su najčeće posećivani od strane bogatih turista sa zapada. Spuštanje rekom Li veoma je uzbudljiva aktivnost, noćno pecanje pomoću kormorana ništa manje a obilazak pećina u krečnjačkim stenama vrhunac je aktivnosti u prirodi. Uz malo sreće naletećete na nekog od preostalih taoista koji u miru i dosluhu sa svetom oko sebe još uek traga za večnim tajnama našeg sveta. Nema sumnje da ćete osetiti da se nalazite na makar malo drugačijem mestu od svih na koja ste navikli. Možda zbog predznanja koje imate o ovm krajevima a možda i zato što zaista „ima nečeg“ u tom taoizmu. Bilo kako bilo ako želite da putujete u novu, drugačiju i nesvakidašnju destinaciju Jangšuo sa svojom jedinstvenom istorijom i prekrasnom prirodom idealan je za vas.

Destinacije

Možda ne mogu da bljuju vatru ali komodo zmajevi su jedinstvene i divne životije. Najveći gušter na svetu gospodari tropskim ostrvima koja pripada Indoneziji...

email

Zanimljiva geografija
u vašem sandučetu.