Ha Long, zaliv plutajućih domova

Zamislite zaliv za koji iskusni svetski putnici tvrde da je najveličanstveniji na čitavoj planeti. U blizini grada Hong Gai u Vijetnamu nalazi se zaliv Ha Long. Iz njegovih mirnih voda izranja na stotine ostrvaca živopisni oblika i njima odgovarajućih imena: Olovka, Sedlo, Šišmiš, Bizon, Kornjača... Činjenica da je priroda izrezbarila jako oštre ivice na poroznim krečnjačkim stenama doprinela je da je tek nekoliko od 3000 ostrvaca naseljeno što je znatno uticalo da se proroda očuva. A priroda je zaista bila darežljiva prema ovom zalivu. Pogled na nazubljene krečnjačke litice sa jedne i duboke mračne pećine sa druge naprosto oduzima dah.

Milioni godina stvaranja

Pre oko 50 miliona godina indijski podkontinent se posle 100 miliona godina odvaja od prakontinenta Gondvane i nedugo zatim sudara sa azijskom kontinentalnom pločom. Od siline udara morsko tlo između Indije i Azije se izdiže čak 9000 metara formirajući najviše planine na svetu Himalaje. Sa druge strane istovremeno zemljina kora puca duž čitave obale istočne Azije. Na taj način geološki nastaje zaliv Ha Long. Milionima godina potom monsuni obrađuju stene do prepoznatljivih oblika. A kada je krajem poslednjeg ledenog doba nivo svetskog mora narastao i potopio deo ovih stenskih formacijama konačno je nastao čudesan zaliv kakav danas poznajemo.

Život u plutajućem domu

Iako je geneza i priroda zaliva sama po sebi dovoljna da vas zadivi najprepoznatljivije obeležje Ha Longa su njegovi stanovnici. Stanovnici koji žive u plutajućim domovima. Naime, oko 300 porodica već generacijama unazad živi na teritoriji koja danas pripada nacionalnom parku Ha Long. Umesto kuća sa zidovima i temeljima ili bar zemunica uz obalu oni vekovima žive na vodi. Konkretno njihovi domovi su tzv. džunke, odnosno brodići prekriveni bambusom. Plutajuće selo To Bo Nau smešteno je u samom središtu zaliva i prava je turistička atrakcija. Uz tradicionalni ribolov stanovnici u moderna vremena preživljaju od „farmi“ jastoga i sličnih egzotičnih životinja koje si izgradili tačno ispod svojih domova, odnosno čamaca.

Iako je broj žitelja ovih neobičnih naselja mali i strogo kontrolisan tragovi konstantne naseljenosti vode hiljadama godina unazad. Primitivna kultura Gjap Khau naseljavala je pećine zaliva pre oko 25000 godina a za njom su usledile mnoge druge poput Soi Nu i Taj Beo. Popurnost regije dovela je do etničke reznolikosti koja se danas ogleda u 21 etničkoj grupi koje naseljavaju prostor Ha Longa.

Približavanjem opasnih tropskih ciklona neobični stanovnici Ha Long zaliva jednostavno otplutaju u svojim pokretnih domovima do pećina koje poznaju kao svoj džep, usidre svoje kuće u nekoj mirnoj zavetrini i sačekaju da se vode zaliva umire.

U današnje vreme kada je sve lakše putovati i istraživati svet turisti sve češće žude za novim izazovima i sve ih je teže impresionirati. Stari zaliv prepun tajnovitih pećina, prošaran nestvarnim stenskim formacijama i naseljen plutajućim selima defiitivno ima potencijal da se izdvoji iz mase drugih destinacija...

Ključne reči: azija more turizam zaliv stanovnici

Destinacije

Egzotično ostrvo puno mistike, religije, čudnih običaja, dobroćudnih žitelja i neverovatne prirode veoma brzo će vam prirasti srcu

email

Zanimljiva geografija
u vašem sandučetu.