Činkve Tere, najlepša sela Italije

Prelepe litice nastale još u tercijumu od peščara zaličitih boja pravi su ukras Ligurije. Snažno more i vetar su vremenom izdubili meke porozne stene i udubili mnoštvo malih zaliva u liticama ovog predela. Na skučenom prostoru, na ovim stenama tik iznad mora nastala su bajkovita sela (Montoroso al Mar, Vernaca, Kornilja, Manarola i Riomađore), danas čuvena po proizvosdnji vina i turizmu. Kuće su ušuškane jedna uz drugu po planinskim obroncima i stenovitim vrhovima, a gde god je postojalo malo prostora već vekovima se prave i održavaju terase u kojima lokalni stanovnici gaje prvenstveno masline i vinovu lozu. Predeo je odavno na listi Svetske kulturne baštine zbog svoje lepote i jedinstvenosti.

Cinkve Tere, Italija #odmor #destinacija #putovanja #sea #italy #night

A photo posted by ZanimljivaGeografija.org (@zanimljivageografija) on

Dar prirode

Priroda je bila darežljiva prema ovom kraju. Osim pomenute prelepe prirode na stenovitoj obali u moru se nalaze i 3 božanstvena ostrva. Nose imena Palmarija, Tino i Tineto. Najbliža kopnu je Palmarija, ostrvo veoma popularno za odmor i letnje aktivnosti kako okolnom stanovništvu tako i turistima iz svih krajeva Italije i sveta. Na ostrvcetu Tineto nalaze se ruševine nakada zanosnog manastara u čijoj blizini je danas izgrađena veoma lepa crkva. Važi za veoma važnu duhovnu lokaciju okolnom stanovništvu. Nedaleko od njega, na ostrvcetu Tino postoji vojna baza te je ono otvoreno za posete samo 13. septembra, na praznik Sv. Venerija.   

I more pokraj ovih litica je zaštićeno područje. Razlog su jedinstvene vrste korala koje ga nastanjuju. U peridu cvetanja nijanse žute, crvene, ružičaste i narandžaste boje preplave morsku pučinu i predstavljaju prelep prizor za oko. Neke jedinstvene vrste korala poput veoma retkog crnog korala upotpunjuju prirodne lepote lokaliteta.

Težak život stanovnika sela

Veoma nepristupačan predeo izuzetno otežava poljoprivredne poslove stanovnicima 5 sela. Usled takvih životnih uslova, a potpomognuti izgradnjom železnice još krajem 19-og veka, stanovnici sela ovog kraja počinju da se masovno odseljavaju ostavljajući ovaj raj na Zemlji gotovo pustim. Uporna mediteranska vegetacija brzo osvaja natrag teren koji su oni obradili, uništavajući terase i sve što im  se nađe na putu. Srećom, državni organi uviđaju značaj i potencijale kraj, pa se uz finansijsu pomoć države stanovništvo lagano vraća na svoja zapuštena imanja, obnavljaju ih i ponovo pokreću tradicionalnu poljoprivrednu prouzvodnju.

A tradicionalno, već dosta vekva unazad, ovde se uzgaja jedna od najkvalitetnijih sorti grožđa, a i vina, u Italiji poznata pod imenom „šaketra“. Vino poznato i priznato još od srednjeg veka prvenstveno u tadašnjem Rimu ali i na znatno širem području. Istorijski nalazi kažu da se na francuskim i engleskim dvorima kasnog srednjeg veka podrazumevalo konzumiranje ovog veoma kvalitetnog napitka.

Kada se uzme sve u obzir, lepa i jedinstvena priroda na kopnu, čisto mora sa živopisnim ostrvima na pučini te čuveno lokalno vino i planinski gurmanski specijaliteti lako se dolazi do zaključka zašto je Činkva Tere jedna od popularnijih destinacija u turistički izuzetno razvijenoj državi, kakva je Italija.

Destinacije

Na Nilu, reci koja daje život Egiptu, leži Asuan. Grad bogat istorijom i tradicijom koji nudi fantastične uslove za razvoj modernog turizma...

email

Zanimljiva geografija
u vašem sandučetu.