Bora Bora, mesto najbliže raju na Zemlji

Ostrvo je smešteno  u srcu Francuske Polinezije, jedne od najlepših ostrvskih skupina planete. Morfološki ostrvo je smešteno u središtu prstena sastavljenog od koralnih ostrva i do njega se može prići iz samo jednog plovnog pravca. Najveće središnje ostrvo zajedno sa dva manja (Tupua i Tupuaiti) ostaci su vulkanskog kratera koji je razoren erozijom. Idilične slike ostrva sa plažama od belog peska oivičenih palmama iznad kojih se dižu bajkovita brda sa razbacanim cvetovima hibiskusa svugde unaokolo očaravaju svet već decenijama.

Burna istorija ostrva i neobično ime

Polinežani su pre 11 vekova neselili ovaj tropski raj. Evropljani su tek u 18. veku prvi put otkrili ostrvo, tačnije 1722. godine je to učinio holandski istraživač Rogeven. Čuveni moreplovac Džejms Kuk je kasnije tokom istog veka doplovio do njega i njegova poseta je ostavila neizbrisiv trag budući da je on dao ime ostrvu. On je zapravo nazvao ostrvo Pola Pola što u prevodu znači „prvorođeni“. Kako lokalni stanovnici nisu bili u mogućnosti da izgovore glasove p i l  ostrvo je prekršteno u Bora Bora kako ga i danas zovemo...Deo Francuske Polinezije postalo je krajem 19-og veka.

Posle snimanja kultnog filma „Tabu“ dvdesetih godina prošlog veka zapadnjačka kultura osvaja ostrvo. Tokom drugog svetskog rata Amerikanci su imali svoju bazu i vojni aerodrom na ovoj lokaciji. Taj aerodrom se i danas koristi kao dolazna tačka turistima,odakle čamcima bivaju preveženi do svojih smeštajnih jedinica.

Prirodni uslovi i prelep pejzaž ostrva učinili su ga jednim od najpoželjnijih turističkih destinacija sveta. Temperatura koja se kreće od 24 do 28 stepeni i blag povetarac koji dolzi sa istoka pružaju izuzetno prijatne klimatske uslove za boravak ljudi na ostrvima. Možda je najboji pokazatelj lepote ostrva dao čuveni američki pisac Džejms Mičener koji je Bora Bora uzeo kao primer za njegovo čarobno ostrvo Bali Hai koje se pominje u  njegovoj popularnoj knjizi „Tales of the South Pacific“.

Ostrvo Bora Bora, Francuska Polinezija #borabora #odmor #destinacije #putovanja #paradise #islands

A photo posted by ZanimljivaGeografija.org (@zanimljivageografija) on

Ključne reči: okeanija ostrvo

Destinacije

Nekada prebogati grad-država danas je jedan od najlepših gradova sveta ukrašen na svakom koraku raskošnim gotičkim i renesansnim spomenicima

email

Zanimljiva geografija
u vašem sandučetu.