Big Ben, najpoznatiji sat na svetu

Iako čitavu konstrukciju tornja svi znamo pod tim imenom, Big Ben  je zapravo samo nadimak velikog zvona na satu koji se nalazi na severnom završetku Vestminsterske palate u Londonu. To veliko zvono teško je oko 15 tona. Zvanično ime tornja na kome se čuveni sat nalazi je „Toranj Elizabeta“ a ime je dobio u čast dijamantskog jubileja vladavine Elizabete II 2012. godine pre čega je nosio jednostavan naziv Toranj sa satom.

Kada je napravljen i zvanično pušten u rad 1859. godine predstavljao je čudo tehnike, bio je najtačniji i najveći sat u Britaniji i nosio je nadimak „Princ čuvara vremena“. Danas on predstavlja kulturno-istorijski spomenik izuzetnog značaja i jedan od najprepoznatljivijih simbola Londona i čitave Britanije.

Kako je nastao?

Posle velikog požara koji je 1834. razorio grad napravljn je plan za izgradnju novog britanskog parlamenta u neo-gotičkom stilu. Čuveni arhitekta tog vremena, Pugin, toliko je marljivi radio na projektu Big Bena da je ubrzo po okončanju projekta poludeo a nedugo potom i preminuo. Iza sebe je ostavio 95 m visoko remek delo. Inače prvih 61 m tornja sagrađeni je od kamena dok ostatak čini liveno gvožđe.

Zanimljivo je da se stranim državljanima ne dozvoljava poseta unutrašnjosti kule, dok Britanci to mogu da urade ali se moraju mnogo unapred najaviti i biti spremni da savladaju 334 stepenika do vrha pošto u kuli nikada nije izgrađen lift. Zanimljivost Big Bena je i činjenica da je zbog slaganja terena tokom vremena toranj nagnut ka seveozapadu podsećajući na onaj čuven iz Pize. Sam sat je prečnika oko 7 m i sačinjen je od 312 spojenih komadića opala. Na donjoj ivici stoji natpis „Bože, čuvaj našu kraljicu Viktoriju Prvu“. Na sve četiri strane kule postavljen je po jedan ovakav sat.

Kula je preživela i savezničko bombarovanje u Drugom svetskom taru uprkos velikim oštećenjima koja je pretrpela uključujući i oštećenja na 2 od 4 njena sata.  

Ako želite da čujete zvonjavu Big Bena moraćete da sačekate 4 godine jer je nadavno počela njegova velika rekontrukcija  koja će biti završena 2021. godine. 

Destinacije

email

Zanimljiva geografija
u vašem sandučetu.