Asuan, kapija Afrike

Asuan je najjužniji grad na granici Egipta i smatra se prolazom u Afriku. Leži na prvoj od sedam katarakti, ili na Nilskim brzacima, koje stvara ogoljeni granit koji onemogućava čamcima prolaz kroz vodu tako pravi uspešan trgovinski centar.

Moderan turistički centar

Opuštena atmosfera ovog rečnog grada čini ga popularnim  zimskim odmaralištem za bogate Evropljane koje privlači ambijent  i glasine da  suva toplota obezbeđuje lek za razne bolesti. Zbog velikog priliva stranaca, napravljen je korniš na obali Nila, koji obezbeđuje  mesto za usidravanje mnogim parobrodima.

Asuanski korniš je najatraktivniji lučki bulevar u Egiptu, koji zbog privlačnih šetališta i predivnog pogleda na palmom pokrivena ostrva i bela peščana brda, porede sa francuskom revijerom .Vredi iznajmiti feluku i ploviti kroz pejzaž kao iz sna.

Znamenitosti Asuana

Na južnom kraju korniša  se nalazi hotel Stara katarakta - poznat po tome što su u njemu snimljene neke scene filma "Smrt na Nilu". Izgrađen 1899. godine na rečnom ostrvcetu, sa svojom ružičastom  spoljašnjošću i mavarskom salom za ručavanje  podseća na davno prohujala vremena. Na njegovoj velikoj terasi uživali su Vinston Čerčil, Džimi Karter, pokojna princeza od Velsa i druge poznate ličnosti. Šaria el Suk, ne mnogo udaljena pijaca u unutrašnjosti, otvorena je i puna živih boja i mirisa egzotičnih začina.

Ne treba propustiti tradicionalnu hranu, nubijski nakit i materijale, kao ni uobičajene turističke suvenire. Ako ste od onih turista koji tokom putovanja žele da obiđu kulturno-istorijske znamenitosti ne smete zaobići čuveni hram Ramzisa II nazvan Abu Simbel, Asuanski muzej, čuvenu Visoku branu i ostrvo Elefantin.  A za opuštanje i uživanje pobrinuće se svojim nastupima zanosne nubijske plesačice.  

Ključne reči: afrika grad reka stari grad

Destinacije

Najveći grad plodnog Banata i svedok burnih istorijskih događaja, Temišvar je zbog bogatog arhitektonskog nasleđa poneo naziv „Mali Beč“

Dugi karavani na lenjim kamilama koje jašu tuarezi u plavim odorama kroz nepregledan pesak koji počinje da se kovitla najčešća je asocijacija na pomen Sahare

Jedan od najlepših gradova Sredozemlja širi se oko prelepog srednjevekovnog centra, a genijalne kreacije čuvenog Gaudija dodatno ulepšavaju njegov ambijent

email

Zanimljiva geografija
u vašem sandučetu.