Asturija, prelepa španska kneževina

U blizini prelepog Biskajskog zaliva, na središnjem delu španske sevrene obale, smeštena je Asturija. Kneževina Asturija zahvata površinu od oko 10.000 km2 i broji oko million stanovnika. Uz zvnični španski jezik u upotrebi je i asturski koji je pod posebnom zaštitom španske države.  Za Asturiju kažu da ne postoji predeo na svetu koji na tako malom prostranstvu može da ponudi toliko različitih tirističkih vrednosti. Nezaprljane prelepe plaže sa kristalno čistom vodom, pešačke i planinarske ture na svim vrstama terena i svim nadmorskim visinama, obilazak predela skoro potpune divljine, užurbani gradovi, čuvena španska kulinanarska čuda i svetski priznata vina samo su deo onoga što se nudi turistima. Koliko je Asturija lepa ali i koliko se vodi računa o njenim vrednosti pokazuje podatak da je oko trećine teritorije pod različitim stepenima zaštite i rezervatima, priznatim i kao deo UN ESKO-ve liste rezervata biosfere.

Šta posetiti u Asturiji?

Od popularnih turističkih lokaliteta nezaobilazan je manastir Kovadonga posvećen Devici Mariji, jedan od najvažnijih istorijskih lokaliteta cele Španije. Smešten je u pećini na jednoj litici iznad slikovitog vodopada. Ujedno on predstavlja glavni ulaz u prelepi Nacionalni park “Pikos de Europa”. Glavni grad Asturije Ovijedo krasi katedrala San Salvador a nedaleko od grada na obroncima planine Naranko smešteni su crkeve Svetog Migela i Svete Marije koje datiraju iz 9-og veka. Bogatu turističku ponudu upotpunjuju edukativni Park iz doba jure, Rimski most i stare terme te mnogobrojni muzeji.

Velika je šteta što je Asturija do današnjih dana ostala neotkrivena većini svetskih putnika. A možda je pak delom i zbog toga sačuvala svoju autentičnost i jedinstveni šarm koji je krasi. Bio kako bilo Asturija je jedan od najlepših delova Španije i Evrope i zasigurno jedna od evropskih regija koja ima najblistaviju turustičku budućnost.

Destinacije

email

Zanimljiva geografija
u vašem sandučetu.