Antigva i Barbuda, komadć tropskog raja

Tamo gde se Atlantski okean spaja sa Karipskim morem, u ostrvskoj grupi Mali Antili ugnjezdila se mala ostrvsa država Antigva i Barbuda. Priroda je podarila ostrvima tropsku klimu, savršene plaže i bujne prašume u unutrašnjosti i načinila ih knjiškim primerom onoga što turisti nazivaju „tropskim rajem“.

Od Kolumba do danas

Još daleke 1493. godine čuveni morplovac Kristifor Kolumbo doplovio je na prelepa karipska ostrva. U vreme svoje kolonijalne prevlasti Antigva i Barbuda postaju britanske kolonije. Na kratko, u periodu od oko godinu dana 1666. Francuzi gospodare ostrvima a potom ga vraćaju pod britansku upravu. Vekovima status ostaje nepromenjen sve do pada kolonijalizma. Najpre, 1967. ostrva dobijaju autonomiju unutar britanske imperije da bi napokon 1981. godine izdejstvovali nezavisnost. Danas Antigva, Barbuda i  Redonda kao i nekoliko manjih ostrva na površini kopna od oko 440 km2 i sa jedva stotinak hiljada stanovnika čine jednu od najmanjih ali zasigurno najlepših država sveta.

Tropski raj

Niska koralna ostrvska država omiljena je destinacija imućnijim turistima već decenijama unazad. Ako se odlučite da letujete na Barbudi moćićete da u istom danu uživate na plažama koje zapljuskuju plave vode dubokog i energičnog Atlantskog okeana sa jedne strane ostva i na onima koje leže na mirnim, čistim vodama Karipskog mora sa druge. Očuvana priroda vam pruža mogućnost da tokom plivanja ili ronjenja naletite na prekrasne kornjače i troske vrsta riba. Zalazak sunca otkriće vam siluete nasukanih starih brodova koje su vremenom postale deo pejzaža i turistička atrakcija ostrva.

Bujne šume u unutrašnjosti ostrva dom su jelenima, svinjama, kopnenim kornjačama i ponekoj divljoj mački dok se velika jata ptica najčešće sreću na manjem ostvu, Barbudi. Ostaci stare kuće „Hajlend“ podsećaju na period od pre nekoliko vekova kada su plantaže šećerne trske nicale svugde po ostrvima i predstavljale glavni izvor zarade lokalnom stanovništvu. Baš kao i neizostavni tradicinalni ribolov, koji je i danas tu, više kao zabava znatiželjnim turistima nega kao izbor zanimanja.

Prošlost, sadašnjost i budućnost ove ostrvske državice jeste u turizmu. Lokalni vodiči, hotelijeri i sami stanovnici sa ponosom tvrde da u njihovoj zemlji možete svakog dana ići na novu plažu i da se bar godinu dana nećete vratiti na onu od koje ste počeli. Bajkovite plaže od belog i ružičastog peska, smaragdne vode toplih tropskih mora i bujne tropske prašume koje opsedaju središnji deo ostrva ubediće vas da ste pronašči svoj deo tropskog raja...

Destinacije

Najveći grad plodnog Banata i svedok burnih istorijskih događaja, Temišvar je zbog bogatog arhitektonskog nasleđa poneo naziv „Mali Beč“

email

Zanimljiva geografija
u vašem sandučetu.