Upoznajte najdužu senku na planeti

Piko de Teide

Lokalni turistički vodiči Tenerife opisuju kao najveće i najlepše Kanarsko ostrvo, trouglastog oblika krunisano vrhom Teide. Geološki gledano čitavo ostrvo i jeste ništa više do produžetak planine Teide. Ispod vrha visine 3.718 m (najviši vrh Španije) lagano se šire vulkanski obronci prekriveni borovim šumama. I tako sve dok ne zarone u Atantski okean, formirajući prelepe plaže na tom dodiru.

Još dok plovite ka ostvu Piko de Teide delujue kao nešto drugačije, nešto zadivljujuće. Beli, snegom prekviven vrhovi  lagano prelaze u maslinasto zelenu boju vulkanskih stena koja nešto niže prelzi u jarko zelenu bju borovih šuma.  Vrela istorija vulkana vidljiva je na svakom koraku. Na visini od oko 2.000 m nalazi se impozantan glavni krater vulkana. Živopisni krater danas je mesto gde se traga za prelepim vulkanskim kamenjem svih boja od purpurne, preko narandžaste i crvene do sive i crne. Postvulkanske pojave poput sumporovitih gasova koji se probijaju kroz 30 m duboki otvor dokaz su nekada vatrene prošlosti na Tenerifima.

Senka za Ginisa

Uz savršeno prirodno okruženje i bezbroj tačaka na kojima možete naprviti fotografije prirode kao nigde drugde ono što je ponajviše proslavilo Tenerife i sam Piko de Teide jeste njegova senka. Bajkoviti izlazak sunca na ostrvu bez dileme je među najlepšima, ako ne i najlepši na svetu. Kada  prvi jutarnji zraci ozare istočne padine planine senka oblika piramide lagano raste dok ne dostigne dužinu od preko 200 km. Da, dobro ste pročitali, vulkanska planina visine manje od 4 km u zoru baca senku koja dostiže 200 km dužine. Prizor naizgled beskonačne senke koja se prelama preko ružičastih oblaka nešto je što će probuditi sva vaša čula i zauvek ostati u najlepšem sećanju.

Fantastički vulkanski reljef, plaže koje zapljuskuje Atlantski okean, najviši vrh Španije, ekološki raj na Zemlji, najduža senka na svetu... Šta još turista može da poželi od jedne destinacije!?

Evo kako izgleda čuvena senka Pike de Teide-a:

Video

Svi se slažu da je duga jedna od najlepših tvorevina prirode. Pod ovim pojmom mislimo na „sunčanu“ dugu. A da li ste znali da postoji i noćna, „mesečeva" duga?

email

Zanimljiva geografija
u vašem sandučetu.