Pamplona i fijesta

Na severu Španije nalazi se Pamplona, glavni grad Navare nastao još u 9. veku. Istorija kaže da ga je kao vojni logor osnovao čuveni Rimski general Pompej. Posle vekova ušuškanosti i anonimnosti Ernest Hemigvej je preko svoje knjige “Sunce se ponovo rađa” upoznao svet sa Pomplonom. Isto ono što je oduševilo čuvenog pisca i dan danas oduševljava svetcke putnike, pogotovo one sa izraženim avanturističkim duhom.

Tacno u podne 6.jula svake godine ispred Gradske skupštine odjekne snažna raketna eksplozija. Ovo je znak da je počela još jedna fijesta, jedan od najneobičnijih, najomiljenijih ali i najopasnijih festivala na planeti. Festival počinje mirno, tako što okupljena masa vezuje crvene marame i veselo kliče „Živeo sveti Fermin“. Ali ubrzo posle mirnog početka fijesta postaje ogromna jednonedeljna žurka na ulicama grada. Bučne zabave vatromet, parada i ulični muzičari prilično su uobičajna stvar za karnevale i festivale koji se održavaju širom sveta. Ali ono što se događa svakog jutra u 8h na ulicama Pamplone zasigurno je jedinstvena atrakcija.

Tada počinje „encierro“ odnosno tradicionalna trka sa bikovima. Šest razjarenih bikova trči uskim kaldrmisanim ulicama dok ispred njih beže najhrabriji posetioci festivala. Uprkos činjenici da svake godine bude povređenih a neretko i ubijenih učesnika ova viševekovna tradicija postaje sve popularnija. Na kraju ove uske staze bikovi pronalaze put do velikog borilišta gde se u prvim večernjim satima održavaju borbe bikova.

A za one koji nemaju dovoljno hrabrosti da se upuste u opasnu trku Panplona nudi bogato kulturno-storijsko i arhitektonsko nasleđe. Ovde prednjače primerci najlepše spanske srednjevekovne arhitekture, izgrađene u formi citadele. Gradske zidine koje je čuveni Filip II izgradio da bi odbranio grad od francuskih razbojnika obavezan su deo svake turističke ture Pamplonom.

I dok se mnogi prepiru da li je učestvovanje u tradicionalnoj fijesti hrabrost ili ludost ono oko čega se svi slažu je da je Pamploma prelep istorijski grad koji ima mnogo toga da ponudi sve brojnijim turistima. 

Video

Svi se slažu da je duga jedna od najlepših tvorevina prirode. Pod ovim pojmom mislimo na „sunčanu“ dugu. A da li ste znali da postoji i noćna, „mesečeva" duga?

email

Zanimljiva geografija
u vašem sandučetu.