Okavango,poplave koje život znače

U sred crnog kontinenta na mestu gde tokom većeg dela godine postoji samo spržena i isušena pustinja priroda je još jednom pokazala svu svoju moć i lepotu. Posle obilnih padavina i poplava život naglo počinje da se budi, a delta Okavanga postaje oaza koja se prostire desetinama hiljada kilometara....

Delta Okavanga

Ogromna delta oblika ljudse šake smeštena je u severnoj Bocvani. Zahvata delove pustinje Kalahari. Čitav prostor išaran je kanalima, ostrvima i smaragdo-zelenom trskom. Zbog miliona tona taloga koji nabujale vode vuku sa sobom naučnici je nazijaju „aluvijalnom lepezom“, koju čine milioni tona materijala taloženog vekovima unazad. Kroz „zglob šake“ svake godine protekne preko 10 milijardi tona vode. Četiri kanala, „četiri prsta“ protežu se oko 300 km u unutrašnjost kopna gubeći 95% vode isparavanjem dok ostatak završi u suvom terenu pustinje Kalahari. Ono što je, osim impozantnih dimenzija, posebno kod  ovog područja jeste pulsiranje života u ritmu vlažnih i sušnih perioda...

Voda=život

Posle obilnih padavina tokom meseca marta mirna reka Kabango nabuja i poplavi čitavo područje delte Okavango. Voda koja se širi preko prašnjave ravnice postaje magnet za životinje i biljke. Naizgled mirna i nenastanjena pustinja odjednom procveta životom. Preko 400 vrsta ptica, među kojima i unikatne riđogrle čaplje, uživaju u bogatstvu hrane koja im se nudi u novoformiranim plitkim jezerima. Stotinak vrsta riba, uključujući i zastrašujuću tigar ribu, užurbano pliva kroz guste i mutne kanale tražeći prostor za razmnožavanje i hranu. Od velikih grabjivica dominantan je krokodil, verovatno jedina životinja koje se ne plaži vladara ovog prostora, moćnog nilskog konja. Ove gigantske životinje ljubomorno čuvaju svoju teritoriju i imaju ključnu ulogu u održavanju kanala prohodnim budući da tokom noći jedna jedinka pojede i preko 150 kg močvarne trave. Dok krokodili i nilski konji dominiraju u vodi oko jezera i bara krstare lavovi, hijene, antilope, zebre, nojevi... Život se u delti Okavanga odigrava kao na ubzanom snimku i sve podseća na idiličnu safari avanturu.

Međutim, ovde se svaki sekund računa. Svaka biljka i životinja koristi dar prirode da bi završila svoj životni ciklus. Biljke moraju procvetati i raširiti svoje semenje dok je klima još povoljna, ribe moraju „zasaditi“ jajašca dok se jezera i bare ne isuše a kopnene životinje moraju podići svoje mladunce i krenuti u migracije dok još ne bude kasno. Jer, pravo niotkuda, kao što je naglo nastala ogromna oaza  izobilja nestaje prepuštajući prostor delte suvoj ispucaloj pustinji. Sve je ponovo mirno i tiho i ništa ne odaje utisak da će već sledećeg marta ovde biti najveća koncentracija životinja u čitavoj Africi.

Evo kako delta Okavanga izgleda u kišnom periodu posmatrana iz ptičije perspektive:

 

Video

Svi se slažu da je duga jedna od najlepših tvorevina prirode. Pod ovim pojmom mislimo na „sunčanu“ dugu. A da li ste znali da postoji i noćna, „mesečeva" duga?

email

Zanimljiva geografija
u vašem sandučetu.