Manastir Šaolin, svetilište i kolevka kung fua

U podnožju planine Song, jedne od pet svetih planina na severu Kine nalazi se manastir Šaolin. Ova budistička svetinja naširoko je ponata kao mesto nastanka legendarne kung fu boriličke vešine Šaolin Vušu  kao i njenim majstorima, budističkim sveštenicima.

Začeci legendarne boilačke tehnike

Za Bodidarmin dolazak u Šaolin manastir tokom 6-og veka se vezuju začeci kung fua. Ovaj monah preklom iz Indije je vežbajući posebne pokrete naučio da na izuzetan način kontroliše duh i telo. U početku vežbe su služile da se okrepi telo posle dugotrajnih i iscrpljujućih meditacija, vremenom su dobijale odlike borilčke veštine, prvenstveno u svrhu samoodbrane. Kasnije veština se usavršava dodavanjem borilačkih tehnika 5 životinja; ždrala, zmije, zmaja, leoparda i tigra. Još tokom desetog veka i dinasije Song napisana je knjiga o tehnikama Šaolin Vušua pod imenom „Suština pet pesnica“.

Bogata istorija manastira

Vekovima predani monasi usavršavaju tehnike kung fua iza zidina Šaolina. U kamenom podu Dvorane hiljadu buda gde monasi treniraju 48 parova rupa u kamenu svedoče o intenzitetu njihovog treninga. Zidovi su ukrašeni slikama koje prikazuju monahe koji spašavaju vojvodu od Ćina, a on kasnije postaje car Taicong. U znak zahvalnosti manastir od cara dobija veliki zemljišni posed i postaje jedan od najvećih budističkih manastira ikada. Najbolniji period manstir doživljava početkom 20-og veka. Tokom jednog vojnog pohoda u svrhu ujedinjenja zemlje manastir je spaljen i zauvek je izubljen deo njegove lepote i istorije. Tokom Kulturne revolucije hramovi se zatvaraju a jedan od onih koji su dovedeni na sam rub postojanja bio je i manasir Šaolin. Srećom, taj period je sada deo prošlosti a manastiru je vraćen stari sjaj i danas je mesto okupljanja, obuke i treninga za majstore borilačkih veština iz čitavog sveta. Prezentacijom njhovih veština manastir je postao planetarno popularan i želja je mnogih vernika i turista da ga obiđu. Posebno mesto u manastirskom kompleksu rezerisano je za Šumu stupa ili Šumu oltara u kojoj počivaju tela legendarnih monaha iz slavne prošlosti manastira.

Evo kako izgleda mali deo umeća koje poseduju monasi Šaolina: 

Video

Alpi su božanstvene planine, prava kičma Evrope. Romantički Istočni Tirol verovatno je najlepši deo jedne od vodećih turističkih regija planete

Svake godine od 6. do 14. jula zahvaljujući svom neobičnom festivalu prelepa španska Pamplona postaje turistiška prestonica Evrope

email

Zanimljiva geografija
u vašem sandučetu.