Krka, biser prirode tik uz obalu Jadrana

Tik uz zanosnu obalu Sredozemlja prostore se jedan od najlepših predela Hrvatske a i šire, predeo NP Krka. Tajnoviti kanjon reke Krke ukrašen je živopisnim vodopadima. Od sedam slapova najposećeniji i najlepši su Skradinski buk i Roški slap. Osim neizrecive prirodne lepote obogaćeni su etnografskim motivima. Pomenute slapove spaja Visovačko jezero na čijoj sredini bajkovito ostrvce sa franjevačkom crkvom i samostanom podseća na najlepše alpske predele. U najvećim dubinama kanjona reke Krke  smešten je manastir Krka. Manastir je važno duhovno središte pravoslavne Dalmatinske eparhije.

Preporučuju se da Nacionalni park Krka obiđete pešice. Jedim njegovim delom izgrađena je i biciklistička  staza “Skradin-Skradinski buk”. Možete zastati da predahnete uz obilazak starih mlinova na vodeni pogon i tradicionalnih spomenika ruralne arhitekture. Proleće i leto idealni su za obilazak Krke i pravo su vreme za posetu nekog od srednjovekovnih zamaka poput Ključica (najveći među njima), Nečvena i Trošenja. Veoma blizu njih možete obići arheološko nalazište Burnum kod Kistanja s očuvanim ostacima rimskog vojnog logora i amfiteatra. Ljubitelji prirode moraju znati da se reka Krka  po broju endemičnih riba ubraja među najbogatije reke u jadranskom slivu, a sa 225 vrsta ptica poznata je i veoma popularna među ornitolozima.

Uprava NP Krka organizuje veoma poučnu turu. Krenućete stazom od Visovačkog jezera (Stinice) do Roškog slapa, potom stepeništem uklesanim u steni do Oziđane pećine. Usput, osim što ćete imati priliku da uživate u neverovatnim pejzažima, upoznaćete bogati biljni i životinjski svet, geološke fenomene i kulturno-istorijske lokalitete Krke. Provešćete 3 sata u šetnji kroz čistu i zdravu prirodnu sredinu i za to vreme prepešačiti oko 9 km. Sa punim pravom uz neuporedive Plitvice i večiti Dubrovnik Krka važi za najlepši predeo u Hrvatskoj.

 

Video

Alpi su božanstvene planine, prava kičma Evrope. Romantički Istočni Tirol verovatno je najlepši deo jedne od vodećih turističkih regija planete

Svake godine od 6. do 14. jula zahvaljujući svom neobičnom festivalu prelepa španska Pamplona postaje turistiška prestonica Evrope

Svi se slažu da je duga jedna od najlepših tvorevina prirode. Pod ovim pojmom mislimo na „sunčanu“ dugu. A da li ste znali da postoji i noćna, „mesečeva" duga?

email

Zanimljiva geografija
u vašem sandučetu.