Istočni Tirol, najlepše od Alpa

Austrija, Slovenija, Italija, Švajcarska, Lihtenštajn, Nemačka, Francuska...Kroz sve ove zemlje se prostire najviši i najlepši planinski masiv starog kontinenta. Alpi su izdeljeni na mnoge turističke zone i regije, neka od najpoznatijih turističkih mesta planete smeštena su među alpskim vrhovima. Stoga je teško izdvojiti neki deo masiva kao najlepši ili najzanimljiviji. Ako bismo ipak morali da izdvojimo neki naš izbor pada na Istočni Tirol, pre svega zbog romantične crte njegovog karaktera koju ne možete a da ne osetite.

Ovaj deo Alpa pripada srednjoevropskoj državi Austriji. Smešten je blizu granice sa Italijom. Uostalom zapadni deo oblasti Tirol i jeste sa italijanske strane granice. Nacionalni park Visoki Tauren srce je ovog planinskog raja na zemlji. Oštri planinski vrhovi prelaze visinu od 3800 m što ih čini najvišim planinama u Austriji. Između nazubljenih vrhova ugnezdili su se prostrani lednici čijim topljenjem nastaju bučni i živopisni vodopadi. Za oko posebno zapada najveći lednik ovog dela Evrope Pasterce ali i vodopad Kriml niz koji se sjuri 40000 litara vode svake sekunde i stropošta niz 370 m visoku provaliju pravo u dolinu reke Salcah.

Ono što planinsku idilu izdvaja od ostatka alpskog masiva jeste šarenilo prirode i gotovo neverovatna lepeza biljnog i životinjskog sveta. Procenjuje se da preko 10000 biljnih vrsta živi u ovim visokim planinama. Stočari, koji vekovima žive u skladu sa ovom neverovatnom prirodom, svojim košenjem omogućavaju razvoj zvončića, orhideja, alpskog zvezdana i mnogih drugih cvetnica. A kada dođe period cvetanja alpski proplanci izgledaju lepše i bogatije nego što možete zamisliti. Kako visine rastu biljni pokrivač se menja a bujne cvetne pašnjake i livade prelaze u zelene šume tako guste da se tlo ne vidi od njih. Najviši vrhovi rezervisani su za večiti sneg i led čija blistavo bela boja samo upotpunjuje savršeni prirodni mozaik Tirola.

Mrki medvedi, risovi, lisice, jazavci i vukovi kao pre nekoliko stotina ili hiljada godina tumaraju ovim alspkim predelima kao njegovi legitimni gospodari. Ipak, zaštitni znak ovih predela jeste mrmot. Ovaj bezgranično simpatični sitni sisar se posle teških decenija na ivici istrebljenja ponovo često sreće u Istočnom Tirolu simbolišući ekološke promene i uspešne mere zaštite ove božanstvene prirode.

 

Usnula alpska sela koja izgledaju poput onih koje vidimo u reklamama konditorskih proizvoda na bazi alpskog mleka ili brošurama planinskih destinacija na sajmovima turizma zaista postoje. I to baš ovde, u Istočnom Tirolu. Neka od njih vam tokom zime mogu biti stanica sa koje ćete krenuti ka nekom od savremenih centara zimskih sportova kojih ima u izobilju ovde ili možda tokom leta u planinarenje u potrazi sa savršenom fotografijom na kojoj će se naći cvetna alpska livada, neki vodopad ili možda lednik. Uz malo sreće možda vam pozira i neki mrmot. Bilo kako bilo, tačno ono što želimo i zamišljamo kada nam neko pomene Alpe pronaćićete u Istočnom Tirolu.

Video

Svake godine od 6. do 14. jula zahvaljujući svom neobičnom festivalu prelepa španska Pamplona postaje turistiška prestonica Evrope

email

Zanimljiva geografija
u vašem sandučetu.