Zanzibar, ostrvo na kome je vreme stalo

Na 40-ak km od obale Tanzanije i afričkog kopna nalazi se dragulj Indijskog okeana, neverovatni Zanzibar. I dok svi patimo zbog prolaznosti vremena i neodostatka istog na ovom  rajskom ostrvu izgleda kao ono stoji.

Još uvek kao nekada

Prvi pogled na Zanzibar nateraće vas da se zapitate da li ste se vremepolovom vratili bar jedan vek unazad. Stanovnici ostrva u svom laganom ritmu uzgajaju kokos i kakao za izvoz kao i više od polovine svetske proizvodnje mirođije. Plantaže začina i lokalne pijace na kojima je cenkanje obavezan deo kupovine nepromenjeni su vekovima. Stara arhitektura i uske neasfaltirane ulice doprinose osećaju šarma starih vremena.

A ta vremena nisu nimalo bila laka za stanovnike Zanzibara. Veruje se da su jaki monsunski vetrovi naneli indijske moreplovce na ovo ostrvo još u 10-om veku. Oni su očarani lepotom ostrva rešili da se tu nastane mešajući se sa  afričkim starosedeocima koji su pripadali Bantu narodima. U nadolazećim vekovima kultura Zanzibara nastaje daljim mešanjem sa Persijom, Arabijom, Indijom, Kinom, Portugalijom, Holandijom i Velikom Britanijom. I danas se uticaji Indije vide na izrezbarenim rešetkastim balkonima. Britanci su svoj pečat ostavili u prepoznatljivima masivnim građevimana, a iz vremena sultanata održali su se uticaji arapske kulture. Kada se povuče crta istorija ostrva prepuna je okupacije i ropstva. Srećom, danas su ta vremena prošla pa se uz tradicionalno ribarenje i trgovinu turizam pojavljuje kao sve razvijenija  privredna grana.

Turistički potencijal

Belinu plaža koje izranjaju iz azurne vode Indijskog okeana remeti samo po koji plod kokosovog oraha. Već ova scena je dovojna za svetske putnike da pohrle ka Zanzibaru. Ali ostrvo može da im ponudi još toliko toga. Pre svega koralni grebeni i ostrvca koja okružuju glavno ostrvo. U toplim morima oko njih buja prelep podvodni svet i to Zanzibar čini jednom od omiljenih svetskih destinacija za ronioce. Pliivanje pored grbavih kitovia i delfina poslastica je za ljubitelje adrenalinskih sportova. Na kopnu nije ništa manje zanimljivo. Veoma retke morske kornjače polažu svoja jaja nedaleko od svetionuika Ras Ngunvi. U bujnim šumama unutar ostrva žive gvareza i plavi majmuni, veverice i preko 200 vrsta ptica.

Ljubitelji istorije mogu svoje slobodno vreme da provedu u Kamenom Gradu. Za njega kažu da je srce Zanzibara i se nimalo nije promenio poslednjih 200 godina. Njegove vijugave ulice, pretrpani bazari, velike arapske kuće i džamije čine ga verovatno jedinstvenim naseljem na celom svetu. Ručno rađeni masivni okovi od mesinga, građeni po politici „samo da je bolje od komšijinog“ postali su prepoznatljivo obeležje grada. I na kraju mora se spomenuti činjenica koja nas još jednom podseća koliko je ovo ostrvo propatilo kroz svoju burnu prošlost; Zanzibar je poslednje mesto gde je ukunito ropstvo!  

Geografija

Živopisna ostrvska državica u Sredozemnom moru već vekovima spaja Afriku i Evropu. A kao posledica tog položaja proisteklo je bogato kulturni-ustorijsko nasleđe

Osim laskave titule najviše planine sveta Himalaji i Mont Everest imaju još mnogo čime da se ponose. Prelepa i netaknuta priroda najviše ta;ke sveta oduzima dah

email

Zanimljiva geografija
u vašem sandučetu.