Vjelička, lepota slane utrobe Zemlje

Na jugoistočnoj periferiji Krakova, prelepog i izuzetno očuvanog srednjovekovnog poljskog grada, nalazi se 327 m dubok rudnik kamene soli Vjelička. Širom sveta rudnik je postao poznat po prelepim umetničkim delima izgrađenih  od kristala soli ali i po istoriji rudarstva dugoj skoro jedan milenijum. 

Rudnik zavidne istorije

Tokom srednjeg veka so je imala mnogo veću vrednost nego danas, može se reći da je predstavljala pravo bogatstvo. U to vreme okolina ovog rudnika bila je na svom istorijskom vrhuncu a samo naselje bilo je jedno od najvećih i najprofitabilnijih mesta u čitavoj Poljskoj. Putopisci toga vremena govorili su o rudniku kao o jednom o najvećih svetskih čuda, stavljajući ga  u rang sa Egipatskim piramidama.  Unutar rudnika krunisani su poljski vladari a poznate ličnosti toga vremena su se utrkivale ko će više istražiti njegov svet podzemnih pećina, jezera i lavirinata. Može se reći da od sredine 18. veka turističke posete preuzimaju primat nad rudarskim aktivnostima Vjeličke.

Rudnik danas

Svoju prvobitnu funkciju rudnik je zadržao do danas. U proseku oko 20 tona soli se dnevno eksploatiše iz ovog rudnika. Ipak, njegova lepota i krajnje neobičan enterijer su  mu postale zaštitni znak. Unutrašnjost rudnika je do poslednjeg detalja isklesana i oblikovana ručno. Posebno impozantno deluje glavna kapela veličine 54x17 metara sa visinom od 12 m. Za njeno kreiranje bilo je potrebno 32 godine i tom prilikom je uklonjeno 20.000 tona kamene soli. Rezultati tog napornog rada su impozantni. Kapela je izuzetno bogato ukrašena  predmetima nastalim od kristala soli. Lepotom se posebno ističu kip na oltaru crkve i lusteri.

 

Crkva duboko ispod zemlje u rudniku kamene soli Vjelicka, Poljska #odmor #destinacija #putovanja #poland #mine #church #underground

A photo posted by ZanimljivaGeografija.org (@zanimljivageografija) on

Osim krajnje neobične i jedne od najlepših crkava u Poljskoj najviše pažnje turista privlače skulpture najvećih narodnih heroja koje su isklesali priznati poljski umetnici. Posetioci ovog mesta posebno ističu njegovu akustiku. Tvrde da taktovi vaših omiljenih pesama nigde neće zvučati kao ovde. Poljske vlasti su srećom na vreme shvatile važnost ali i turističke potencijale ovog mesta pa se rudnik već decenijama nalazi na listi Uneskove svetske kulturne baštine kao i na svim turističkim brošurama Poljske. U okviru radarskog kompleksa izgrađen je hotel a poseta rudniku u pogramima je svih turističkih tura kroz Poljsku. Kada tome dodate obilazak Krakova, jednog od najlepših gradova Evrope, dobijate predlog za savršeno putovanje...

Ključne reči: evropa grad stari grad rudnik

Geografija

email

Zanimljiva geografija
u vašem sandučetu.