Veliki okeanski put

Za izgradnju puta bilo je potrebno 13 godina, počevši od 1919. sve do 1932. Osim simboličnog i ekonomskog značaja izgradnja puta je bila jako važna jer je obezbedila radna mesta mnogim nezaposlenim muškarcima u Australiji tokom teških godina Velike depresije. Putni pravac dužine oko 285 km od Varnambula do Torkveja ručno je prokopan kroz krševitu i gustom šumom obraslu obalu.

Za put kažu da odražava karakter australijskog naroda. Na pojedinim deonicama je veoma opasan, dok vozite tik uz ivicu duboke i strme provalije, dok je na drugim toliko lep i blag da ćete prosto biti primorani da se zaustavite i divite fenomenalnom pogledu.

Šta sve „morate“ videti duž Velikog okeanskog puta

Neki od najlepših krajolika i nacionalnih parkova Australije nalaze se neposredno uz ovaj putni pravac. Nacionalni park Port Kembel, poznat i pod imenom Brodolomna obala, najupečatljiviji je. Nadimak je dobio zbog preko 80 brodova koji su se usled naglog dolaska oluje nasukali na ovom prostranstvu. Surovi prirodni uslovi, jaki talasi i vetrovi, koji ovde haraju najzaslužniji su za formiranje očaravajućih stenskih formacija nazvanih Dvanaest apostola. To su monumentalni krečnjački stubovi koji su nekada bili integralni deo stenovite obale ali su se vremenom i erozivnim procesima izdvojili od nje i sada usamljeni izranjaju iz zatalasane vode okeana.

Jedna od lepših deonica puta zasigurno su guste šume parkova Otvej i Angahuk-Lorn sa dominantnim vrstama ogromnih plavih eukaliptusa. Predeo oko jezera Korangamiti i Pećine princeze Margaret Rouz samo su još neke od tačaka kod kojih se na ovom putovanju prosto morate zaustaviti...

Geografija

Od simpatičnih i romantičnih do šaljivih i neverovatnih. Svi svetski gradovi nose neki nadimak. A da li ih oni opisuju na pravi način?

email

Zanimljiva geografija
u vašem sandučetu.