Veliki kanjon Kolorada, moćan i prelep

Geografske karakteristike Kanjona

Erozivnom snagom reka Kolorado se već 5-6 miliona godina probija kroz stene Arizone. Tokom tog razdoblja svojim vrednim radom reka je izdubila jedan od najvećih, najdubljih i najlepših svetskih kanjona. Ovaj najpoznatiji i najposećeniji kanjon naše planete dubok je  preko 1,5 km. Impozantni kanjon dužine preko 500 km vidljiv je i iz svemira. Tome doprinosi i njegova širina koja se kreće od 500 m pa sve do 30 km u određenim segmentima. Geografski Veliki kanjon se prostire severnom Arizonom u SAD-u.

 Slojevi strmih, ogolelih stena nam pružaju direktan uvid u geološku istoriju Zemlje. Pod sunčevim zracima stene izgledaju prelepo. Boje se prelivaju počevši od različitih nijansi cvrene sve do zelenih i plavih. Na dnu kanjona su najstarije stene još iz vremena prekambrije, stare gotovo dve milijarde godina. Na njega su se u slojevima taložili okamenjeni ostaci iz različitih geoloških perioda, sa mnoštvom fosila biljaka i životinja koje su ostale zarobljene kao dokazi nekog drugačijeg života na našoj planeti.

Klima Velikog kanjona

Visinska razlika od preko 300 m između severnih i južnih krajeva kanjona uslovljava i značajne klimatske razlike. Tokom zimskih meseci najčešće je zatvoren za posete a severni delovi su i po nekoliko meseci pod okriljem snežnog pokrivača. Sa druge strane u dubinama donjeg dela kanjona vladaju neki sasvim drugačiji uslovi. Prosečna temperatura je oko 38o C a maksimalna često prelazi i pedeseti podeljak. Usled velikih razlika u klimatskim odlikama Velikog kanjona na njegovoj teritoriji se izdvaja čak 5 vegetacijiskih pojaseva od kojih je jedan pustinjski.

Duga istorija naseljenosti Velikog kanjona

Na mnogobrojnim lokalitetima unutar kanjona otkriveni su tragovi naseljenosti počevši od kamenog doba pa sve do današnjih dana. Tako dug kontinuitet nastanjenosti na ovako surovom i oskudnom mestu iznenadila je mnoge naučnike. Pretposravke su da razlozi leže u drugačijoj klimi koja je u prošlosti vladali ovim prostorom.

Veliki kanjon Kolorada, SAD #odmor #destinacije #putovanja #grandcanyon #usa #colorado

A post shared by ZanimljivaGeografija.com (@zanimljivageografija) on

Veliki kanjon Kolorada sa pravom je jedna od najposećenijih turistilkih atrakcija. Ljubiteljima prirode ovde se nude uslovi da u prirodnim staništu posmatraju jelene, antilope, losove pa čak i risa ili kojota. Takođe, iznenađujuće velika raznovrsnost biljnog sveta krasi ovaj negostoljubiv predeo. U pratnji iskusnih vodiča organizuju se raznovrsne pešačke, biciklističke ili ture različitim motornim vozilima. Za one koji ne žele da kampuju u prirodi u najbližoj okolini Kanjona mogu se pronaći najrazličitiji tipovi smeštaja. Posebno zadovoljstvo Veliki kanjon pruža ljubiteljima dobre fotografije jer u okviru njega mogu pronaći bezbroj lokaliteta koji mogu poslužiti za savršene i nezaboravne kadrove...

 

Ključne reči: amerika nacionalni park reka

Geografija

email

Zanimljiva geografija
u vašem sandučetu.