Uzbekistan, turistički gigant budućnosti

Velika je šteta što se na Uzbekistan (kao i njegove susede) gleda samo kao na deo nekadašnjeg SSSR-a. Mnogi zaboravljaju da su zemlje centralne Azije, a čini se pogotovo Uzbekistan, prebogate prirodnim lepotama i istorijskim nasleđem. Dakle, imaju tačno ono što je neopodno za razvoj turizma.

Istoriju Uzbekistana najlakše je pratiti kroz sudbinu glavnog grada, Taškenta. Kao što mu i samo ime govori (doduše, na lokalnom jeziku) Taškent je nekada bio malo „kameno naselje“. Tek kada je razorni zemljotres usmrtio 300000 ljudi i sravnio grad sa zemljom krenulo je novo doba u njegovom postojanju. Decenije sovjetske vlasti ukrasile su njegovu panoramu karakterističnim socrealističkim spomenicima a raspadom Sovjetskog Saveza počinje preobražaj Taškenta u modernu svetsku prestonicu. Danas, grad koji broji oko 3 miliona žitelja još uvek je na putu razvoja ali veliki pomak je itekako uočljiv.

Gur e Amir, Uzbekistan #uzbekistan #asia #samarkand #museum #mausoleum #muzej #history #building #amazing #beautiful #trip #travel #destinacija #putovanje #odmor #knowledge #architecture

A post shared by ZanimljivaGeografija.com (@zanimljivageografija) on

Šta turisti u Taškentu mogu da obuiđu? Pa najbolje je početu obilazak iz centralnog gradskog parka kome dominira spomenik posvećen najećem Uzbeku ikaka – Timur Amoru. Može se reći da je njegov karakter zapravo karakter svakog Uzbeka i da ga zbog toga obožavaju. Sa jedne strane on je bio veoma religiozan čovek i veliki ljubitelj umetnosti i kulture. Na svom dvoru u Samarkandu je sakupio sve viđenije umetnike svog doba. Sa druge strane, tokom njegove devetogodišnje ofanzive u krvi je pokorio Irak, Iran, istočnu Tursku i severnu Indiju. Čovek pun kontraverzi i tipičan predstavnik svog naroda.

Ako želite da se divite neverovatnoj umetničkoj darežljivosti Uzbeka posetite Muzej lepih umetnosti. Dekorativna izrada same građevineostaviće vas bez daha a zbirka keramike, nakita i tekstila unutar muzeja nateraće vas da zaboravite na vreme. Za kraj ostavite posetu gradskoj pijaci. Nešto poput one u Istanbulu ova pijaca vam nudi sve , od lokalne hrane i pića preko nakita i proizvoda domaće radinosti do garderobe i kućnih aparata. Gužva i haos na njoj su svakodnevica i stranci zaista moraju da je osete da bi verovali.

Najgostoljubiviji narod na svetu?

Mnogi narodi za sebe kažu da su najljubazniji prema svojim gostima ali čini se da Uzbesi ipak idu korak dalje. Možda izreka „gost je veći od oca“ koju u Uzbekistanu svi znaju dovoljno govori o tome. Važno je samo znati da se u kuću svog domaćina nikako ne ide praznih ruku jer oni taj poklon smataju više božjom milošću nego darežljivošću svog gosta i možete očekivati gostoprimstvo kakvo nikada niste doživeli. Osim ove karakterne crte morate znati da su Uzbesi izuzetno ponosan narod. Taj osećaj vuku iz davne prošlosti, još iz vremena kada je moćni Džingis kan završavajući svoja legendarna osvajanja zastao na ovim prostorima i skućio se tu. Današnji Uzbesi sebe nazivaju direktnim potomcima velikog Džingis kana.

Gotovo nezagađena priroda koju krase bujne planinske šume stare po nekoliko stotina godina, pećine, vodopadi, živopisna jezera i skriveni i celom  svetu nepoznati nacionalni parkovi pokazaće vam neki drugačiji Uzbekistan od onog koji mislimo da znamo. Neke od najslikovitijih svetskih pustinja sa druge strane nude neke svoje prirodne lepote. Ono šte je možda i najveća turistička atrakcija države jeste drevni „put svile“ koji je ovde prolazio. Izgubljeni i zaboravljeni (bar turistički gledano) Uzbekistan postaće popularna svetska destinacija realizacijom velikog UNESKO projekta za ponovno otvaranje Puta svila. Država ovakve istorije, ovakvih prirodnih lepota i gotovo nestvarne gostoljubivosti ne zaslužuje ništa manje od toga da postane velika svetska turistička destinacija. Bilo bi lepo obići je pre toga, takoreći pre svih.

Ključne reči: azija turizam istorija spomenik

Geografija

Živopisna ostrvska državica u Sredozemnom moru već vekovima spaja Afriku i Evropu. A kao posledica tog položaja proisteklo je bogato kulturni-ustorijsko nasleđe

Davno u srednjm veku nastala je "Raška" preteča današnje srpske države. Vremenom njen oblik, veličina i ime su se menjali. Sličnu sudbinu dele mnoge države!

Zemljin verni pratilac već milijardama godina nije samo satelit koji kruže oko nje. Mnogi procesi na našoj planeti direktno zavise od sila Meseca...

email

Zanimljiva geografija
u vašem sandučetu.