Upoznajte prastaru šumu u srcu Evrope kojom vladaju bizoni

Na granici Belorusije i Ukrajine nalazi se Bjelavješka šuma, poslednja oaza prastare evropske šume koja se nakada pružala od ruske tundre preko stepa oko Baltičkog i Crnog sve do Sredozemnog mora.

Prepuštena sama sebi

Bukvalno decenijama niti jedno stablo iz ove predivne šume nije posečeno. Čak se ni nisko rastinje ne krči. Stabla koja prirodni procesi obore ostavljaju se da leže tu, na mestu gde su pala. Za ovu šumu beloruske i ukrajinske vlasti ponosno kažu da je „vekovima prepuštena sama sebi“. Još davne 1541. godine ove šume su proglašene lovačkim rezervatom kako bi se zaštitio evropski bizon , najveća divlja životinja evropskog kontinenta. Već petnaestak godina kasnije i seča šume postaje restriktivna. Tokom predstojećih vekova samo su najvažniji državnici, poput poljskih kraljeva i ruskih carskih porodica, imali pravo lova u ovim bajkovitim predelima.

Bjelavjeska suma, Belorusija/Poljska #odmor #destinacije #putovanja #belarus #poland #buffalo

A photo posted by ZanimljivaGeografija.org (@zanimljivageografija) on

Prvi svetski rat i nemačka okupacija ovih krajeva najbolniji je period u istoriji oblasti. Napravljen je veliki plan za seču i eksploataciju Bjelavješke šume. Izgrađena je specijalna pruga za prevoz drvne građe, životinje su besomučno ubijane a poslednjie krdo bizona dovedeno je na rub istrebljenja. Ali moćna prastara šuma je preživela sve nedaće, i ponovo je ostavljena sama sebi, da zaleči svoje rane i oporavi se...

Šuma opet blista punim sjajem

Bolni period tokom kog je posečeno preko 5 miliona kubnih metara šume sada je daleka prošlost. Bjelavješka šuma sija punim sjajem. Stara stabla obrasla su debelim slojevima mahovine i lišajeva. Biljaka je više hiljada vrsta, među kojima dominiraju omorike visoke preko 50 m. Mnoga stabla stara su preko 500 godina a prečnik im prelazi 2 m. Na teritoriji parka registrovano je više od 20 različitih šumskih staništa, 13 različitih močvarnih i livadskih staništa i 2 vrste žbunaste vegetacije.

Životinje su poseban ukras ovih šuma. Preko 8.000 vrsta insekata i 200 vrsta ptica zasada je registrovano u oblasti. Crne rode, ždralovi i mnoge vrste sova najzanimljivije su ornitolozima. Od ostalih životinja divlji konji, vukovi, losovi, srne te vidre privlače najviše pažnje.

Najkrupnija divlja životinja kontinenta i jedina vrsta bizona u Evropi živi u ovim šumama. Posle već pomenute prirodne katastrofe početkom prošlog veka samo je 52 bizona naseljavalo područje. Uspeli su da se oporave u ovom savršenom prirodnom okruženju i danas je njihov broj narastao na preko 600 jedinki. Bizoni su glavne zvezde Bjelavješke šume. Ove grandiozne životinje privlače veliku pažnju i glavni su „krivci“ zbog kog se širom kontinenta i izvan njega pročulo za ove predivne šumske predele. Lokalne vlasti čine fenomenalan posao u očuvanju krhke prirodne ravnoteže rezervata. Turističke posete su ograničene i izvode se isključivo uz stručnu pratnju lokalnih vodiča.

Svetao primer

U današnje vreme svedoci smo velikih promena koje priroda naše planete trpi razvojem ljudske civilizacije. Sve je teže pronaći mesta na svetu koja čovek nije  iz korena promenio i ostavio pečat svojih aktivnosti na njima. Posebno je teško tako nešto pronaći u Evropi, kontinentu koji je čovek verovatno najviše prisvojio i modifikovao. Bjelavješka šuma je svetlo na kraju tunela. Pravi je primer da priroda najbolje radi kada je prepuštena sama sebi. Ostaje nam da se divimo njenim lepotama i da na nju gledamo ne kao na izuzetak, već kao primer kako trebamo da se ophodimo prema prirodnim lepotama planete.

Geografija

U srcu magične Laponije krije se najveće i najlepše finsko jezero. Prelepa priroda i laposke legende koja ga okružuju ubediće vas da brzo zavolite Inari

email

Zanimljiva geografija
u vašem sandučetu.