Teotihuakan, najveći grad stare Amerike

Mnogo pre Kolumbovog „otkrića“ Amerike i njenog porobljavanja od strane evropskih konkvistadora Centralna Amerika je bila dom velikim civilizacijama. Mnogo toga je rečeno o drevnim Majama, Astecima i Inkama, lokaliteti poput Maču Pikčua i Tenočititlana krase udžbenike istorije i geografije širom sveta... Ipak, čini se da je jedan grad pomalo nepravedno zapostavljen kada se govori o  najvećim dostignućima mezoameričkih civilizacija. U pitanju je drevni grad Teotihuakan.

Najveći među najvećima

Na 40-ak km severnoistočno od Meksiko Sitija leži najveći otkriveni prekolumbovski grad američkog kontinenta. Naseljavanje grada započeto je oko 500 godina pre Hrista a intenzivirano je oko 100 g.p.n.e. kada je i započela izgradnja čuvene Piramide Sunca. Grad je u trenutku najveće moći naseljavalo više od 200.000 stanovnika a centralni deo grada, sa palatama i piramidama,  prostirao se na površini od oko 31 km2. Sudbina njegovih stanovnika jedna je od najvećih arheoloških misterija moderne nauke a poznato je jedino da je grad opusteo oko 700. godine naše ere.

Neprocenljivo arhitektonsko blago

 Duboko pobožni mezoamerikanci su svoj život i životni prostor kreirali u skladu sa željama njihovih božanstava. Ili su bar oni tako verovali. Arheolozi su otkrili da je u Teotihuakanu kult planete Venere bio dominantan. U zavisnosti od njenih želja  nastupali su periodi rata i mira i pristupalo se ritualnim žrtvovanjima. Njihove neimarske sposobnosti su bile neverovatne pa i dan danas, u skoro nepromenjenom obliku, nalazimo piramide, žrtvene oltare i velike stambene kuće koje nas podsećaju na moć i umeće naroda koji ih je izgradio. U blizini njihovih temelčja otkrivene su grobnice prepune nakita i grnčarije. Dokazi o freskama živih boja kojima su bile oslikane mnoge građevine svedoče o umetničkim sposobnostima i estetskim osećajima stanovnika Teotihuakana.

Priroda, prvenstveno kretanje nebeskih tela uticali su na sve u gradu, posebno na gradnju objekata. Centralna građevina, čuvena Piramida Sunca, izgrađena je tako da je njen prednji zid potpuno verikalan u odnosu na tačku na horizontu gde sunce zalazi tokom ravnodnevice, dok su ostale građevine izgrađene pod pravim uglom u odnosu na tu tačku. Glavna gradska ulica, Avenija Mrtvih, precizno se proteže u pravcu sever-jug, sa Mesečevom piramidom na jednom i Citadelom na njenom drugom kraju.  Mesečeva piramida sa svih strana je okružena malim hramovima a u jednom od njih, Kvacelkoatlu, pronađeni su dokazi ceremonijalnih sahrana. Ostaci crteža pokazuju da je na mnogim zgradama dominantan motiv bio pernata zmija, dok se na jednom ogromnom zidu i danas može videte slika jaguara.

Među najvećima na svetu

Piramida Sunca spada među najveće otkrivene na svetu. Sa   kvadratnom osnovom dužine 221 m i visinom od 64 m zvanično drži prestično 3. mesto na svetu po veličini.  Gradnja je završena oko 300. godine a imena „Mesto gde su rođeni bogovi“ i „Mesto dragocene žrtve“ najbolje pokazuju koliko je bila poštovana među stanovnicima grada.

Stiče se utisak da je ovaj arhitektonski dragulj savršena destinacija za izlet obzirom na blizinu Meksiko Sitija. Šetnja 2 milenijuma starom Avenijom mrtvih i  „selfi“ sa legendarne i svete Piramide Sunca ostaće najupečatljiviji događaj sa vašeg putovanja...

Geografija

Zašto je Francuska jedna od omiljenih turističkih destinacija turistima sa svih meridijana delom vam može odgonetnuti čarobna dolina reke Dordonje

Zemljin verni pratilac već milijardama godina nije samo satelit koji kruže oko nje. Mnogi procesi na našoj planeti direktno zavise od sila Meseca...

email

Zanimljiva geografija
u vašem sandučetu.