Takla Makan, peščana pustoš na Putu svile

More peska

Pejzaž pustinje Takla Makan izgleda baš onako kako zamišljamo jednu pustinju; pesak prekriva neograničena prostranstva u svim pravcima a razigrani vetar ga raznosi svugde okolo. Peščane dine piramidalnog oblika prelaze 300 metara visine. Kada snažni uraganski vetrovi dostignu svoju punu snagu peščana zavesa doseže gotovo kilometar visine. O kakvom se prostoru radi najbolje pokazuje činjenica da naziv Takla Makan potiče od turskog izraza koji se najpribložnije prevodi kao „Uđi i više nećeš izaći.“

Drevni Put svile

Najvažnija trgovačka saobraćajnica starog sveta prolazila je rubom ove surove pustinje. Putujući od Kine do Levanta oaze u Tulufanu i Kažgaru predstavljale su spas izmorenim trgovačkim karavanima. Oaza Tulufan smeštena na istočnom obodu pustinje ušuškana je unutar velikog kamenog platoa i jedna je od neobičnijih oaza koje postoje. Sa nadmorskom visinom od preko 150 metara ispod nivoa mora spada u jedna od najtoplijih naseljenih mesta planete. Temperature neretko nedeljama ne spadaju ispod 40oC. Ipak, dinje i grožđe koje se ovde uspešno uzgajaju već vekovima osvežavaju putnike namernike. Voda do oaze stiže direktno sa Rajskih planina (Tjen Šan) a u grad se doprema posebno dizajniranim sistemom kanala pod nazivom „karez“ koji su izumeli još drevni Persijanci.

Slavna prošlost

Pre nego što brodski saobraćaj (od 15-og veka) preuzima primat roba se transpotrovala karavanima kamila preko cele Azije do Evrope. Čak i posle procvata morskog saobraćaja vekovima je Put svile zadržao veliki značaj. Bio je to put dužine 6400 km koji je prolazio kroz najsurovije predele. Na 16 km od današnjeg Tulufana nalaze se ostaci naselja poniklog oko 200 g.p.n.e. poznatog pod imenom Đahea. Ovo naselje bilo je deo kraljevstva koje je imalo i indijskih i persijskih elemenata i koje je uz Gaočang vekovima predstavljalo ključnu stanicu na prebogatom Putu svile.

I dan danas pustara smeštena u „sred Azije“ u zapadnoj Kini poznata je po dve stvari; kao jedna od najvećih i najtipičnijih peščanih pustinja na svetu i kao ključni deo istorijski izuzetno značajnog trgovačkog Puta svile kojim se se mešale ne samo ekonomske već i kulturne i etničke karakteristike izuzetno udaljenih predela sveta. Posetioci ovih predela veoma su retki i to su mahom veliki zaljubljenici u istoriju i avanturisti koji žele da osete prirodu naše planete na jedan drugačiji i direktiji način. Ako vas išta od ovoga zaista privlači Takla Makan je kao stvorena za vas.

Geografija

Savršena irska priroda, viševekovna istorija i tradicija koje odišu na svakom koraku i fantastično formirana turistička ponuda Okruga Keri oduševiće vas

email

Zanimljiva geografija
u vašem sandučetu.