Stari nazivi država

Države nisu statična geografska kategorija. Kao i sve na našoj planeti one se vremenom menjaju, rastu, smanjuju se, nestaju, dele se…

Ali nisu same države jedino što se menja već je to često slučaj i sa njihovim nazivima. Najčešći razlozi promena naziva država jesu političke prirode. Tu se prvenstveno misli na novonastale nezavisne države koje su svoju nezavisnost stekle otcepljenjem od neke veće države. Takođe, oslobađanje od kolonijalne vlasti i sličnih oblika potčinjenosti često prethodi promeni imena države.  Pokušaćemo da napravimo kratak osvrt na promene  naziva država u njihovoj prošlosti.

Najskorije primere preimenovanja država beležimo u Africi, a posledica su oslobađanja istih od kolonijalnih osvajača. Pa tako danas imamo državu Burkina Faso koja se do 1984 zvala Gornja Volta, Centralnoafričku republiku koja je do 1958 nosila naziv Ubangi-Shari, potom DR Kongo koji se do nedavno zvao Zair, Etiopija je kroz istoriju nosila naziv Abesinija… Tokom kolonijalnog perioda na teritoriji južne Afrike postojala je država pod nazivom Rodezija. Na teritoriji koja je nekada predstavljala južnu Rodeziju kasnije je nastao današnji Zimbabve, a na teritoriji severne Zambija. Tanzanija je nekada bila podeljena na Tanganjiku i Zanzibar, Alžir je nosio naziv Numidija a Libija Tripolitanija.

Na azijskom kontinentu današnja država Mjanmar dugo je nosila naziv Burma, Tajland je bio Sijam, a Šri Lanka Cejlon, Kambodža je dugo bila poznata kao Kampučija.

Danas nezavisna ostrvska država Vanuatu do 1980. bila je poznata kao Novi Hebridi.

Na evropskom kontinentu najupečatljivije promene naziva je uzrokovala politička situacija . Tako je bivši SSSR nasledila Ruska Federacija, Čehoslovačka je prestala da postoji, dok je SFRJ prvobitno promenila naziv u SRJ, da bi kasnije ponela naziv Srbija I Crna Gora do konačnog odvajanja pomenutih republika.

Ako zađemo malo dalje u prošlost možemo se prisetiti da su evropljani prvobitno Australiju nazvali Nova Holandija, Iran je nekada davno bio poznat kao Persija a Irak kao Mesopotamija, Češka je kroz istoriju bila poznata kao Bohemija i Moravska…

Važno je napomenuti da su ovde predstavljeni samo neki primeri promene imena država kroz istoriju. Takvih primera ima još mnogo i gotovo ih je nemoguće sve popisati.

Nema sumnje da će dinamičnim nastajanjem ili formiranjem novih nezavisnih republika  nastajati i novi nazivii istih. Najsvežiji primeri su države južni Sudan u Africi i Istočni Timor u Okeaniji.

Ključne reči: azija srbija evropa afrika

Geografija

Od simpatičnih i romantičnih do šaljivih i neverovatnih. Svi svetski gradovi nose neki nadimak. A da li ih oni opisuju na pravi način?

email

Zanimljiva geografija
u vašem sandučetu.