Samoa, život prema tradiciji i u harmoniji sa prirodom

Samo pet sati avionom od istočne obale Australije usred Pacifika nalazi se Samoa. Sastoji se od 10 ostrva od kojih su samo četiri naseljena. Glavna ostrva Samoe su Upolu, dom više od dve trećine stanovništvana na kome je smešten i glavni grad Apija i Savaii,najveće ostrvo u Polineziji. Samoa se smatra srcem Polinezije zbog drevnih običaja koji su i dalje sastavni deo svakodnevnog života.

Život prema Fa'a Samoa (Samoanski put)

Fa'a Samoa (Samoanski put) je 3000 godina staro verovanje koje nije pronađeno nigde drugde u Južnom Pacifiku i igra vitalnu ulogu u životu sela i celokupne zajednice. To je smernica za svakog Samoanca o tome kako voditi svoje živote, slaviti i prihvatiti tradicionalne vrednosti, kulturu i posetioce. Fa'a Samoa ima tri ključna elementa, matai (poglavice), aigu (proširenu porodicu) i crkvu. U Samoi ima preko 362 nu'u ili sela sa ukupno 18.000 matai-ja(poglavica). Matai su vođe proširene porodične zajednice i njihova kompleksna uloga obuhvata porodične, građanske i političke dužnosti u svojim  selima.

Nedelja se posmatra kao dan odmora sa porodicama koje posećuju crkvu i uživaju u toonai (nedeljni ručak). Samoanci veruju da treba malo usporiti u životu. Zato se nedeljom ponašaju potpuno opušteno pa vam se može desiti da vas čak i zvanična lica na aerodromu dočekaju sa cvetom u kosi i u tradicionalnin muškim suknjama.

Upoznajte Samou kroz „Kulturno selo Samoa i Fia Fia šou“

Svakodnevni život moderne Samoe je lepo posmatrati, a bogata kulturna baština države može se istražiti i kroz tzv. kulturno . Na Apiji se nalazi „Kulturno selo Samoa“, mesto na kome se u zabavnom i interaktivnom prostoru upoznaju stara kultura i tradicije Samoe. Postoje radionice o izradi drveta i siapo tkanine, sprema se ručak iz umu peći (vruće kamene peći) i izučavaju tradicionalni plesovi.

Hrana i ples su osnova za kulturu Samoanaca, a svaki hotel i mnogi restorani će gostima kroz „Fia Fia veče“ prikazivati samoanske plesove i pesme zajedno sa lokalnom kuhinjom. Fia Fia se najbolje može prevesti kao "srećno" i sastoji se od pevanja, plesanja i tapšanja a entuzijazam i energija koju lokalno stanovništvo unosi u svoje plesove su zarazni. Siva ples koji izvode žene je veoma graciozan, prepun elegantnih pokreta ruku. Sa druge strane Siva Afi, opasni ples sa vatrenim nožem koji izvode muškarci, uvek se čuva za kraj predstave i ostavlja strance bez daha.

Uživanje u onome što je priroda dala

Samoanci žive u harmoniji sa prirodom, osiguravajući da životna sredina ostane netaknuta, sigurna i čista. U skladu sa tim ne samo da nećete pronaći đubre, već nigde nema nikakvih saobraćajnih znakova, semafora, autobuskih stajališta... Bezbednost osigurava najsporiji autoput na svetu sa ograničenjem brzine od 40 milja (oko 60 km) na sat. Preporučuje se da ostrvo istražujete u jednom od prepoznatljivih lokalnih autobusa koji će vam stati bukvalno gde god poželite, dovoljno je samo da mahnete rukom. Prelepi vodopadi i bistri vodotoci ukrašavaju unutrašnjost ostrva a najveća prirodna atrakcija je 30 metara duboka šupljina ispunjena okeanskom vodom poznata kao „To Sua Ocean Trench“ u koju možete sići strmim lestvicama. Druga omiljena destinacija jeste prelepi Afu Aau vodopad sa neverovatnim prirodnim bazenom u podnožju.

Lagune i greben oko ostrva su dom za oko 900 vrsta riba i preko 200 vrsta korala. Kornjače su redovni posetioci toplih voda Samoa i možete doživeti nezaboravno iskustvo plivajući s njima. Ako niste raspoloženo za ronjenje preostaje vam da uživate u ležaljkama na jednoj od najlepših svetskih plaža, „Pristine Lalomanu Beach“. Zavalite se i uživajte u magičnom pogledu na planine Upolu ili se prebacite na drugu popularnu plažu „Povratak u raj“ koju je proslavio istoimeni filmski hit Gerija Kupera iz 1951. godine. Ljubitelji geologije na Samoi mogu posetiti okamenjenu lavu koja je početkom 20-og veka prekrila 5 sela u podnožju planine Matavanu a ljubitelji istorije imaju priliku da posete kuću (danas muzej) u kojoj je živeo čuveni pisac Robert Luis Stivenson kao i njegov grob na vrhu planine Vaea. On je inspiraciju za svoja remek dela nalazio baš na Samoi a najpoznatiji naslov verovatno je „Ostrvo sa blagom“.

Na kraju ostaćete pod utiskom kako je u današnje vreme dok svi jurcamo za materijalnim stvarima i nikada nemamo vremena za sebe ova državica sačuvala svoj spokoj, lagani tempo života i savršeni sklad sa prirodom i tradicijom.  

Geografija

U srcu magične Laponije krije se najveće i najlepše finsko jezero. Prelepa priroda i laposke legende koja ga okružuju ubediće vas da brzo zavolite Inari

U čast australijskim vojnicima stradalim u Prvom svetskom ratu izgrađen je Veliki okeanski put, jedan od putnih pravaca sa najlepšim vidicima na našoj planeti

email

Zanimljiva geografija
u vašem sandučetu.