Rased San Andeas

Zemlja je sastavljena od niza ploča koje se kreću oblikujuću njenu površinu. Te kretnje su najčešće prespore da bismo mogli da ih uočimo ali ponekad se dešava da uživo prisustvujemo procesu važnih tektonskih promena. U jednoj od najpopularnijih svetskih destinacija, priobalju Kalifornije, formirao se najveći svetski kontinentalni rased San Andreas, živi primer razdvajanja dve velike Zemljine ploče. Zapadno od raseda nalazi se Pacifička ploča a istočno Severnoamerička i one se odvajaju jedna od druge brzinom od 1 do 5 cm godišnje.

Rased se pruža kalifornijskim priobaljem na dužini od preko 1200 km i deli se na 4 glavna segmenta i nekolicinu manjih. Jedan kraj raseda uočava se kod rta Mendosino u severnoj Kaliforniji dok drugi doseže čak do Kalifornijskog zaliva. I dok u nekim delovima raseda lako možemo uočiti rasednu liniju, odsečna i potisnuta brda ili doline i rečne tokove na suprotnim stranama raseda u pojedinm delovima voda je probila kroz rased formirajuči zalive ili jezera a neretko su na njmu izgrađena čitava ljudska naselja.

Velika opasnost po stanovništvo

Duž nekih delova raseda usled stalnog istezanja tla neprestano se osećaju blagi potresi. Međutim, u glavnim delovima raseda ploče ostaju pripijene jedna uz drugu godinama izazivajući tako povećanje pritiska koje dovodi do snažnih zemljotresa u trenutku kada on postane prevelik. Najčešće se oni javljaju samo u pojedinim delovima raseda. Kroz istoriju se pamte zemljotresi iz 1857. koji je u Južnoj Kaliforniji prouzrokovao otvaranje pukotine duge 350 km kao i onaj iz 1906. poznat kao poslednji „veliki zemljotres“ koje je praktično razorio San Francisko. Naučnici su sigurni da se ogromna energija akumulira u južnom delu raseda i da će se ona uskoro osloboditi u vidi najjačeg zemljetresa do sada. „Veliki zemljotres“ kako ga oni nazivaju dogodiće se najkasnije 2032. godine a mestima koja su napravjena uz sami rased ili na njemu ne piše se dobro. Vreme će pokazati koliko su ova naučna predviđanja tačna.

Rased San Andreas jedinstvena je lokacija koja nam pruža uvid u funkcionisanje tektonike ploča naše planete. Ujedno predstavlja sjajnu dopunu već preozbiljnoj turističkoj ponudi Kalifornije budući da putnici iz čitavog sveta dolaze da bi obišli i slikali najveći kontinentalni rased na svetu. Ipak, ako još uvek niste posetili ove krajeve možda je za svaki slučaj bolje da to učinite pre 2032. godine.

Ključne reči: nepogode amerika turizam Zemlja

Geografija

Zemljin verni pratilac već milijardama godina nije samo satelit koji kruže oko nje. Mnogi procesi na našoj planeti direktno zavise od sila Meseca...

email

Zanimljiva geografija
u vašem sandučetu.