Prirodne travnate oblasti, najdominantnija biljna formacija na kopnu

Prirodne travnate oblasti se razvijaju na dubokom i plodnom zemljištu i u klimatskim uslovima (pre svega padavinskim) koji nisu dovoljni za formiranje šumskih oblasti sa jedne strane, odnosno pustinja i polupustinja sa druge. Rasprostiru se na skoro svim kontinentima, sa bezbroj različitih podtipova a radi lakšeg prezentovanja i izučavanja razlikuju se one u umerenim i tropskim oblastima.

Travnate oblasti umerenih pojaseva

Ove oblasti se uglavnom nalaze u unutrašnjosti kontinenata, daleko od obala i velikih izvora vlažnosti. Glavna vegetacija su dugogodišnje trave, potom lekovito bilje, šaše, cveće itd. U mnogim literaturama ovaj tip oblasti poistovećuje se sa terminom stepa.

Tipičan primer ovog tipa vegatacijske oblasti jeste Velika nizija koja se na površini od 3 miliona km2 proteže u Svernoj Americi od provincija Manitoba, Saskačiven i Alberta na jugu Kanade sve do severnog Meksika na jugu. Od davnina ove oblasti su poznate kao prerije. Nekada ih je naseljavalo indijansko stanovništvo i milioni bizona (bafala) a danas je kultivisana i najveća je žitnica Amerike.

Pandan severno-američkim prerijama je južno-američka oblast Pampas! Na jeziku Kečua indijanaca pampas znači „ravna površina“. Ova nizija zahvata oko 700.000 km2 između podnožja Anda i Atlantskog okeana, na teritorijama Argentine i Urugvaja. Naseljavaju ga ugrožene i retke životinje poput pampaskog jelena.

Stepa Centralne Azije je oblast koja se prostire od Ukrajine, preko južne Rusije i Kazahstana sve do Mongolije i Kine na istoku. Na severu se graniči sa hladnim šumama tajge a na jugu sa pustinjama. Ova nizija od 2,5 miliona km2 jedna je od najređe naseljenih oblasti na svetu. Klimatske prilike su surove i skoro potpuno onemogućuju život ljudi. Poslednja vrsta pravog divljeg konja Przevalski još uvek živi duboko u divljinama ove nizije.

Tropske travnate oblasti

Ove oblasti su bogatije živim svetom od onih u umerenim širinama. Primaju veću količinu vlage i klima je topla tokom većeg dela godine. U njima se nalaze najviše i najgušće  vrste trave na našoj planeti. Popularni naziv ovih oblasti jeste savana.

Južno-američka tropska savana zahvata delove Kolumbije, Venecuele, Brazila, Paragvaja i Argentine na ukupnoj površini od 2,7 miliona km2. Podeljena je na dve tipične travnate oblasti; oblast oko reke Orinoko poznata kao ljanosi (čuvena po stočarstvu) i oblast u Paragvaju i Brazilu koja se graniči sa Amazonijom i nosi naziv cerado (po zemljoradnji). Karakteriše ih bogat biljni i životinjski svet i ugroženost od strane čoveka.

Čuvena nizija Serengetija u blizini ekvatora u istočnoj Africi na površini od 23.000 km2 proslavila se u celom svetu bogatim biljnim i pre svega životinjskim svetom koji je naseljava. Životinje poput gnuova i lavova postale su zaštitni znak Serengetija. Osim njih ovde žive zebre, gazele, razne vrste divljih mačaka, hijene, šakali, krokodili, ptice... Afričko pleme Masai od vajkada živi na ovim prostorima, mahom od stočarstva.

Indijska savana koja se na 35.000 km2 prostire u podnožju Himalaja čuvena je pre svega po tome što u njoj živi Slonova trava, najviša vrsta na svetu, koja raste do 8 m visine. Sakriveni u njoj uživaju veliki nosorozi a dominantni predator je tigar. I Australijanci imaju svoju savanu. Zauzima oko 1,2 miliona km2 na severu kontinenta, oskudnija je padavinama i vegetacijom. Karakteristična je po endemskoj vrsti baobaba koji tu uspeva i stanište je crvenog kengura, najveće vrste ovog torbara.

Pampaski „kauboji“ koji čuvaju stada stoke i na svojim konjima krstare ovim nizijama nazivaju se Gaučosima. Ovaj naziv odomaćio se kao nadimak argentinskog stanovništva, pogotovo njihovih sportista,  širom sveta.

Ključne reči: azija evropa amerika afrika nizija

Geografija

U čast australijskim vojnicima stradalim u Prvom svetskom ratu izgrađen je Veliki okeanski put, jedan od putnih pravaca sa najlepšim vidicima na našoj planeti

Ural, stara i u velikoj meri erodirana planina, formira pravolinijski planinski lanac u vidu bedema kiji deli (ili spaja) dva kontinenta, dve kulture, dva sveta

email

Zanimljiva geografija
u vašem sandučetu.