Priča o Ranjenom Kolenu

Ako vam se ikada dopao neki stari film u kome Indijanci pružaju otpor vojno nadmoćnoj vojsci američke vlade ova priča vam se može dopasti.

Iako su se sukobi dve zaraćene strane polako smirivali sistematsko uništavanje načina života drevnih i ponosnih Sijuksa povećavao je njihovo nezadovoljstvo iz godine u godinu. Morali su da žive u rezervatima a egzistencija im je zavisila od tzv. indijanskih posrednika. Kada je američka vlada odlučila da poništi važeći sporazum kako bi prigrabila što više zemlje koja je vekovima pripadala indijanskim plemenima nezadovoljstvo je kulminiralo.

Svesni svoje vojne inferiornosti Sijuksi se okreću mističnom pravcu nazvanom „Ples duhova“. Šaman Pajota je samog sebe proglasom nekim vidom Mesije a izaslanici Sijuksa kreću na put od južne Dakote do Nevade da provere njegovo predviđanje koje kaže da će se mrtvi uskoro pridružiti živima u svetu koji će omogućiti Indijancima da se vrate svom starom načinu životu, deleći svoju plodnu preriju sa izobiljem divljači i bez prisustva belih ljudi. Ohrabreni Sijuksi plesali su Ples duhova u belim košuljama ukrašenim slikama bizona i orlova. Bili su ubeđeni da će ih „košulje duhova“ štiti od metaka njihovih neprijatelja. Tokom jeseni 1890. ples se raširio među Indijancima u svim rezervatima širim Dakote ulivajući im novu snagu i nadu u slobodu dok je belce podilazila jeza.

Preplašeni indijanski posrednik iz Pajn Ridža (rezervat Indijanaca) dojavio je vlastima u Vašingtonu da se sprema ustanak. Ubrzo potom poglavica Bik Koji Sedi je uhapšen a 15.12. iste godine i pogubljen. Znajući da je po hijerarhiji on sledeći na redu Veliko Stopalo je poveo svoje ljude ka rezervatu Pejd Ridž da potraže zaklon i zaštitu. Američka vojska ih je presrela 28.12. saterajući ih do ivice Ranjenog Kolena gde su napravili logor. Poglavica Veliko Stopalo zajedno sa svojih 250 Sijuksa kampovao je na obalama reke Ranjeno Koleno opkoljen sa naoružanom i brojnijim vojskom belaca. Sledećeg jutra sastao se sa vojnim zvaničnicima suprotne strane u trenutku kada se začuo prvi pucanj. Nastao je haos u kome je izgunulo preko 200 Sijuksa uključujući i poglavicu Veliko Stopalo kao i 25 američnih vojnika uz mnoštvo ranjenih sa obe strane.

Ispostavilo se da mistične moći nisu bile od koristi indijanskim pobunjenicama pa je  bitkom kod Ranjenog Kolena uspešno okončan pokret Ples duhova, ujedno je okončan i rat Indijanaca i belog stanovništva Severne Amerike budući da je ovo bila poslednja iole veća bitka dve strane. Kao podsetnik na ovaj važan događaj američke istorije danas spomenik Bojno polje Ranjeno Koleno obuhvata groblje sa grobovima svih poginulih Indijanaca.

Geografija

email

Zanimljiva geografija
u vašem sandučetu.