Prelepi planinski plato južne Afrike

Grandiozan planinski venac dominira krajolikom južne Afrike  na dužini preko 1.000 km, sve dok ne počne naglo da se spušta ka priobalju. Neki od najlepših nacionalnih parkova i rezervata kontinenta se nalaze na ovom prostoru. Posebno se lepotom izdvaja niz planina koje predstavljhaju istočnu granicu moćnog platoa.

Alpski predeli na dalekom jugu Afrike

Planine visoke preko 3.000 m su ispresecane dubokim rečnim klisurama iznad kojih dominantno stoje crne bazaltne litice. Sa vrhova ovih litica pružaju se neki od najlepših pogleda crnog kontinenta. Posebno se izdvaja predeo nazvan Amfiteatar koji je smešten na krajnjem severu ovog zaštićenog područja. To je zapravo vertikalna litica dužine preko 8 km i visine oko 500 m, koja se uzdiže sa popularne visoravni Rojal Natal. Tačno ovde na ovom mestu se reka Tugela sa visine od oko 850 m survava u dolinu čineći jedan od najlepših krajolika Afrike. Bezbroj verzija ovog nezaboravnog prirodnog fenomena je obišlo svet i smatra se jednim od najzastupljenijih mesta za otografisanje na celom kontinentu. Ništa manje interesantne svetskim turistima nisu Berkove srećne rupe, stenovita formacija izuzetno upečatljivog oblika smeštena duboko u oblasti Transval.

Rekordan broj (egzotičnih) biljnih i životinjskih vrsta

Tamne šume, oskudne travnate oblasti, pašnjaci i žbunje samo su neke od biljnih formacija koje pokrivaju ovo veliko prostranstvo. Njihova raznovrsnost kao i velike temperaturne razlike doprinele su velikoj raznovrsnosti biljnog i životinjskog sveta. Potvrđeno je postojanje preko 2.150 biljnih vrsta, od kojih više od 100 sa liste najugroženijih u svetu. Oko trećine svih tih vrsta su endemiti specifični za ovo područje i lokalni naučnici ponosno tvrde da se niti jedan park na svetu ne može porediti sa tim. Ljubiteljima cveća ovi predeli predstavljaju ostvarenje sna jer svakog proleća gotovo čitava oblast biva prekivena gustim cvećem jarkih boja.

Životinjskih vrsta takođe je impozantan broj; preko 300 vrsta ptica, po 50-ak gmizavaca i sisara a neke poput Pelea antilopa i crnog supa izuizetno su retke i ugrožene.  Egzotične vrste ptice ovog kraja jedan su od glavnih motiva koji zaljubjenike vuče ovamo iz svih krajeva sveta. Neke od njih drevni narod San je otkrio tek krajem 19-og veka a mnoge evropski naučnice decenijama kasnije.

Desetine hiljada godina naseljenosti

Ctreži pronađene u paćinama Drakenskih planina te fosilni ostaci naših predaka nesumljivo govore o više desetina godina konstantne naseljenosti ljudi u oblasti. Nažalost, narod koji je vekovima naseljavao ovaj predeo izumreo je preko nešto više od jednog veka. U pitanju je legendrni San narod. Oslabljeni konstantnim ratovima između susednih plemena nisu imali dovoljno snage da se odupru belim doseljenicima koji su se domogli ovih oblasti oko 1880. godine. Tada su se povukli visoko u planine i ubrzo zatim završila se istorija San naroda koji su u skladu sa prirodom živeli u ovim oblastima više od 4.000 godina.

Vodopad na Drakenskim planinama, Juzna Afrika #destinacija #putovanja #odmor #vodopad #africa #mountain

A photo posted by ZanimljivaGeografija.org (@zanimljivageografija) on

Svi smo navikli da na Afriku gledamo kao na predeo pod  pustinjama, sa pokojom oazom plodnog terena, najčešće pored tokova velikih reka, koju naseljavaju krda krupnih sisara a iznad kojih dominira snegom pokriveni Kilimandžaro. Daleko odatle, na jugu kontinenta postoji jedan potpuno drugačiji svet. Planinski svet koji više podseća na evropske Alpe nego na sve ono što znamo o Africi. To je prelepi predeo bogat biljnim i životinjskim vrstama koji još jednom podseća kako priroda može biti raznovrsna i lepa čak i tamo gde to manje očekujemo...

Geografija

U srcu magične Laponije krije se najveće i najlepše finsko jezero. Prelepa priroda i laposke legende koja ga okružuju ubediće vas da brzo zavolite Inari

email

Zanimljiva geografija
u vašem sandučetu.