Plaže različitih boja: jedinstvene, drugačije i prelepe

Mnogi od nas će se složiti da su plaže jedne od najlepših kreacija prirode. Pravo je zadovoljstvo provesti tople letnje dane uživajući na nekoj od njih. Ali priroda nam je još jednom priredila prijatno iznenađenje i stvorila neverovatne plaže u različitim bojama koje ponekada izgledaju kao da nisu sa naše planete. Ove neobične plaže se mogu pronaći u gotovo svim krajevima sveta a naučnicima je trebalo dosta vremena da odgonetnu tajne njihovih neverovatnih boja.

Čudesne šarene plaže

Na nekoliko mesta na svetu možete uživati u prizorima plaža sa crnim peskom. Neobična tamna nijansa peska potiče mahom od vulkanskih aktivnosti u datim oblastima. Karakteristične su crne plaže na Islandu koje svoju boju duguju primesama bazalta koje se spiraju sa okolnih vulkana, dok na nekim drugim lokacijama u pesku crne boje dominiraju titanijum i gvožđe.

Za razliku od Islanda koji se nalazi na severu, na Malti, živopisnom ostrvu koje pripada južnoj Evropi pažnju turista privlači plaža narandžaste boje. Neobična boja nastaje razgradnjom minerala rđe.

Primese ostataka minerala kvarca stvorile su jednu od najlepših svetskih plaža sa peskom ljubičaste boje koja se nalazi u Kaliforniji.

Još neobičniju boju plažama daju rastvoreni crveni korali i kalcijum karbonat koji boje pesak u ružičaste nijanse. Primer ovakve plaže imamo na ostrvima u Francuskoj Polineziji.

Plaže crvene boje su među najzanimljivijim i najlepšim. Mogu se pronaći na više lokacija a širom sveta su se proslavile one na Havajima i neverovatena crvena plaža na kanadskom ostrvu Princa Edvarda. Razlaganje stena nastalim hlađenjem vulkanske lave nastala je ova zanimljiva boja.

Prisustvo minerala zelene boje poznatog kao olivin daje neobične zelene tonove pesku nekim plažama na Novom Zelandu i Sardiniji.

Pored gore pomenutih svakako su važne pomena prelepe plaže sa belim peskom u Novom Južnom Velsu u Australiji, neobična siva plaža u Aljaskom zalivu, plaža sa braon peskom u San Francisku kao i one purpurne boje koja se nalazi u Kaliforniji...

Teško je izabrati koja od ovih plaža je najlepša ali Plaža dugine boje koja se nalazi u Australiji je sigurno u najužem krugu favorita. U neverovatnom pesku ove plaže izbrojeno je čak 72 različite nijanse zanimljivih boja. Jedina koja donekle može da joj parira jeste Staklena plaža u Kaliforniji. Stakleni kristali u različitim bojama čine je jedinstvenom u svetu.

Ključne reči: more obala plaža

Geografija

email

Zanimljiva geografija
u vašem sandučetu.