Penitentes, snežni pokajnici koji čuvaju Ande

U visokom i zabačenom  delu Anda vijuga jedan od najsablasnijih putnih pravaca na svetu. Put koji spaja La Serenu u Čileu i San Huan u Argentini. Uz koinstantnu opasnost od odrona i straha da se završi u nekoj od brojnih i dubokih provalija prevoj Agva Negra na visini od 4765 metara nadmorske visine posebno uteruje strah u kosti putnicima namernicima.

Na ovom prevoju uz redak visokoplaninski vazduh i gotovo uvek tamno nebo posebnu zebnju izazivaju redovi Pokajnika (Penitentes), šiljaka od zaledjenog snega visokih od 1,8 do 6 m koji neodoljivo podsećaju na ljude sa belim kapuljačama.

Kako su nastale ove neobične snežne figure?

Isprva se mislilo da Pokajnike oblikuje vetar ali je argentinski geolog Lusijano Roke Katalano izneo teoriju da oni nastaju usled delovanja elektriciteta izazvanog jakim delovanjem ultraljubičastih zraka i suvim vazduhom. Kako se vrhovi tope tokom dana a ponovno zamrzavaju noću  kristali snega privlače električna polja pod pravim uglom u odnosu na magnetno polje zemlje. To se slaže sa nagibom figura od istoka ka zapadu.

Zašto „Penitentes“ tj. „Pokajnici“?

Snežni šiljci su ime dobili po „Tihim pokajnicima“ odevenim u belo koji se mogu videti u hrišćanskim procesijama. To ime koje  potiče iz verskih obreda samo je doprinelo povećanom osećaju strahopoštovanja onima koji su prinuđeni da prolaze tim putem.

Ipak, ako nekako uspemo da ostavimo po strani taj zastrašujući aspekt koji se pripisuje Penitentesu ostaje nam samo da uživamo u jako retkoj i lepoj kreaciji prirode.

Ključne reči: amerika čile argentina led

Geografija

Živopisna ostrvska državica u Sredozemnom moru već vekovima spaja Afriku i Evropu. A kao posledica tog položaja proisteklo je bogato kulturni-ustorijsko nasleđe

Ural, stara i u velikoj meri erodirana planina, formira pravolinijski planinski lanac u vidu bedema kiji deli (ili spaja) dva kontinenta, dve kulture, dva sveta

Zemljin verni pratilac već milijardama godina nije samo satelit koji kruže oko nje. Mnogi procesi na našoj planeti direktno zavise od sila Meseca...

email

Zanimljiva geografija
u vašem sandučetu.