Parikutin, najmlađi vulkan na svetu

Čuda prirode najčešće nastaju milionima godina i prava je privilegija pronaći ih nezagađene i uživati u njihovoj lepoti. Ali priroda je puna iznenađenje. Jedno njeno čudo formiralo se bukvalno „pred očima ljudi“.

Rađanje vulkana

Priča počinje na njivi jednog vrednog seljanina u ruralnom delu Meksika 1.943. godine. U svom kukuruzištu poljoprivrednik pronalazi misterioznu rupu u zemlji dužine oko 2 m. Nedugo potom, za njom kreću da se pojavljuju i druge. Iz pukotina počinje da kulja crni dim i pepeo koji se taloži i formira, za početak manju, kupu. Samo 12 sati kasnije kupa je narasla do visine od 10 m a posle nepuna 24 h njena visina prelazi 30 m. Posle nedelju dana visina kupe je neverovatnih 100 m.

U početku stanovnici su bili uporni da se zadrže na svojim vekovnim ognjištima ubeđeni da nisu ugroženi od strane vulkana koji se upravo rađa pred njima. Ubrzo su se uverili u suprotno. Već posle par meseci lava počinje da ugrožava njihove domove tako da se čitavo naselje evakuiše ostavljajući svoje farme i polja na milost i nemilost džinu koji se budi. Za nepunih 9 godina lava i pepeo su prekrili čitavo naselje Perikutin i dobar deo susednog gradića Sah Huan. Simbolično, sve što je ostalo od sela Parikutin bio je zvonik crkve koji se izdiže iznad crne vulknske stene kao još jedan dokaz nadmoći prirode. Danas vulkan Parikutin je visok preko 420 m i zahvata površinu od 30-ak km2.

Kako nauka objašnjava nastanak ovog vulkana

Parikutin pripada najjednostavnijem tipu vulkama tzv. strombolskom. Ovi vulkani nastaju kada lava, koja je zarobljena pod veikim pritiskom u unutrašnjosti Zemlje, pokulja ka površini tla kroz jedan centralni otvor. Kada lava reaguje sa hladnim vazduhom ona eksplodira, hladi se a produkti tog procesa (vulkanske stene, pepeo, materijal) kroz centralni otvor izlaze na površinu tla taložeći se i formirajući kupu. Kao poledica procesa većina vulkana ovog tipa poseduje krater u obliku zdele na svom vrhu.

Budući da je nastajao pred očima moderne civilizacije vulkan daje jedinstven uvid naučnicima i veliku priliku da direktno istražuju proces nastanka jednog velikog vulkana. Zbog svojih prirodnih izuzetnosti od 1.952. godine nalazi se na CNN-ovoj listi 7 svetskih čuda prirode. Inače, bojazni od novih erupcija gotovo da nema. Naučnici su prilično sigurni da Perikutin pripada tipu vulkana koji imaju erupcije samo jednom, na početku svog postojanja.  Perikutin nosi titulu „najmlađeg“ svetskog vulkana i omiljena je destinacija ljubiteljima prirode i nauke. 

Ključne reči: vulkan amerika meksiko nauka

Geografija

Od simpatičnih i romantičnih do šaljivih i neverovatnih. Svi svetski gradovi nose neki nadimak. A da li ih oni opisuju na pravi način?

email

Zanimljiva geografija
u vašem sandučetu.