Paleovulkanski reljef Srbije

Kao svedoci i dokaz vulkanskih aktivnosti ovih prostora ostale su ogromne mase eruptivnih stena i piroklastičnog materijala. Ipak, usled dugogodišnjeg uticaja erozivnih procesa stari vulkanski reljef je izmenjen gotovo do granica neprepoznatljivosti, tako da njihov egzaktan izgled i veličina teško mogu da se precizno rekonstruišu.

Ostaci vulkanskog reljefa u Srbiji su najvidljiviji u 3 odvojene zone.

Prva je Kosovsko-kopaoničko-rudnička u kojoj se izdvajaju tri stara vulkana; Mrkonjski Vis, Veletin i Zvečan. Krater Đurđevih stupova nedaleko od N.Pazara još je jedan u nizu ostataka vulkanskih aktivnosti ovog kraja.

U Crnorečkoj kotlini (sliv Crnog Timoka) između planina Starice, Kučaja, Rtnja i Tupižnice pronađene su velike količine andenzita i dacita. To je poznati „Timočki andenzitski masiv“ Istočne Srbije. Kupasta paleovulkanska uzvišenjan su poređana u nizove od kojih je najpoznatiji niz Tilva Njagre. Glavna kupa Tilva Njagde doseže visinu od 700 m.

Treća zona je dolina Južne Morave, najmanje istražena i proučena.

Naučna istraživanja pokazuju da su sve vulkanske aktivnosti u našoj zemlji odavno završene i da ne postoji mogućnost ponovnog pojavljivanja aktivnog vulkanizma.

Na Balkanskom poluostrvu postoji samo jedna aktivna, postvulkanska pojava. Nalazi se u Makedoniji u blizini sela Kosela. U pitanju je minijaturni krater prečnika 50 cm a dubine 30 cm iz kojeg izbijaju ugljen-dioksid i sumpor-vodonik. Posle kiše voda koje sa nakupi u krateru ključa usled gasova koji izbijaju. Shodno svom izgledu krater nosi naziv Duvalo.

Izvori fotografija: www.akademskikrug.rs/ , www.geografija-mouse.blogspot.rs

Ključne reči: planina srbija vulkan evropa

Geografija

Zemljin verni pratilac već milijardama godina nije samo satelit koji kruže oko nje. Mnogi procesi na našoj planeti direktno zavise od sila Meseca...

Dugi karavani na lenjim kamilama koje jašu tuarezi u plavim odorama kroz nepregledan pesak koji počinje da se kovitla najčešća je asocijacija na pomen Sahare

email

Zanimljiva geografija
u vašem sandučetu.