Olimp, planina bogova

Nedaleko od istočne obale Grčke, na granici drevnih regija Tesalije i Makedonije reljefom dominira Olimp, 2919 m visoka planina. Snegom prekriveni vrhovi vide se sa obližnje egejske obale. Geomorfološki gledano Olimp nije naročito “posebna” planina. Deo je velikog venca koji se pruža na severu kroz Bugarsku i na jugu kroz Tursku. Izdvaja ga jedino činjenica da je najviša planina u Grčkoj. Ali značaj koji Olimpu daje drevna grčka mitilogija itekako ga izdvaja od svih drugih planina…

Presto za bogove

Mistični značaj Olimpu dala  je još Gea koja je na ovom mestu rodila Titane. Po grčkoj mitologiji oni su bili toliko veliki da su za prestole koristili planine. A Kronos, najjači i najveći među njima sedeo je gde drugo nego na Olimpu. Kasnije čitav panteon bogova živi u velelepnim kristalnim palatama koje se nalaze na vrhu ove planine uživajući u svojoj raskoši. Za hranu su uzimali ambroziju a za piće nektar. Ova božja hrana po predanju im je davala besmrtnost.

Mistične moći Olimpa poznavao je i Aleksandar Makedonski koji je pre polaska u rat uvek dolazio da polaže žrtve u drevni Dion, koji se nalazio u podnožju Olimpa, tačno na mestu gde danas nalazimo arheološki park i muzej.

Olimp danas

Svet i njegove religije su se od vremena kada su “bogovi živeli na Olimpu” mnogo promenio. Ali lepota ove planine od koje zastaje dah nije. Kada tome dodamo arheološke lokalitete koji podsećaju na ta davna vremena eto mnogo razloga da se Olimp uvrsti u rutu vašeg putovanja. Grad Litohoro čije se ime bez iznenađenje prevodi kao “grad bogova” sjajna je lokacija za početak vašeg putovanja na Olimp. U ponudi su jednodnevni i višednevni izleti planinarenja do samog vrha. Duž puta postoji mnoštvo kampova gde možete prespavati u prirodi i osetiti duh planine bogova. Biljni svet planine je prebogat sa više od 1700 registrovanih vrsta od kojih su neke autohtone i nigde drugde ih nećete videti. Mnoštvo sela sa tradicionalnim grčkim proizvodima ali i čuvenom gostoprimivošću ostaće vam u najlepšem sećanju. A kada se popnete na vrh udahnite duboko i uživajte u pogledu, u istom onom pogledu kakav su imali Kronos, Zevs ili Afrodita.

 

Geografija

Osim laskave titule najviše planine sveta Himalaji i Mont Everest imaju još mnogo čime da se ponose. Prelepa i netaknuta priroda najviše ta;ke sveta oduzima dah

email

Zanimljiva geografija
u vašem sandučetu.