Ohrid, biserno jezero

Jedno od najdubljih i najstarijih evropskih jezera postalo je glavno turističko središte Makedonije. Lepote jezera i njegovog priobalja očaravaju domaće i strane posetioce.

Ohridsko jezero, Makedonija #odmor #putovanja #destinacija #jezero #lake #macedonia #nature #beautiful #vacation

A photo posted by ZanimljivaGeografija.org (@zanimljivageografija) on

Prirodne odlike Ohrida

Veliko Ohridsko jezero spada u grupu starih tektonskih jezera zajedo sa Balatonom u Mađarskoj ili Bajkalskim u Rusiji. Sa površinom od 358 km2 i dubinom od skoro 300 m jedno je od najimpozantnijih na starom kontinentu. Prelep prirodni ambijent jezera čini kotlina, na čijem se dnu jezero i nalazi, okružena sa svih strana visokim i živopisnim planinama. Posebno je bogat biljni i životinsjki svet jezera koji obiluje endemičnim i reliktnim vrstama. Kao posledica toga Ohrid je poneo  zanimljiv naziv “Muzej živih fosila”.

Dar prirode jezera jesu i nadaleko čuveni ohridski biseri. Biseri se po staroj, dobro čuvanoj recepturi, proizvode iz ribljih krljušti. Figurice i predmeti izrađeni od njih savršeni su suvenir  sa putovanja Ohridom. Ne čudi što kažu da je Ohrid biser Makedonije.

Kulturno-istorijsko i umetničko blago

Tragovi naseljenosti u oblasti datiraju jedan mileijum pre Hrista. Nalazišta iz vremena XII-IV vek p.n.e. sve su popularnija među posetiocima. Moćna Makedonska država cara Samuila iz 5-og veka prostirala se ovim krajevima, ostaljajući za sobom značajno istorijsko bago. Grad Ohrid je ostao upamćen i kao centar slovenske pismenoti i kulutre IX veka. Sveti Naum, Sveti Kliment, Sveta Sofija i Sveti Jovan Kaneo su rano-srednjevekovne crkve koje predstavljaju jedistvene spomenike poznate u celom svetu. Osim pomenutih lokaliteta ne smete zaobići Samuilovu tvrđavu iz 10-og veka kao ni antički teatar. Šetnja prelepim starim gradom upotpuniće vaš boravak na Ohridu…

Jezero i grad Ohrid su svojom jedinstvenošću i lepotom zavredeli mesto na Unesko listi Svetske baštine još 1980. godine. Ukoliko poželite da se uverite u turistčke vrednosti Ohrida na raspolaganju imate preko 500 registrovanih turističkih objekata i srdačno lokalno stanovništvo koje se već može pohvaliti pozamašnim uskustvom u prihvatanju turista iz svih krajeva sveta.

 

Geografija

U čast australijskim vojnicima stradalim u Prvom svetskom ratu izgrađen je Veliki okeanski put, jedan od putnih pravaca sa najlepšim vidicima na našoj planeti

email

Zanimljiva geografija
u vašem sandučetu.