Ohrid, biserno jezero

Jedno od najdubljih i najstarijih evropskih jezera postalo je glavno turističko središte Makedonije. Lepote jezera i njegovog priobalja očaravaju domaće i strane posetioce.

Ohridsko jezero, Makedonija #odmor #putovanja #destinacija #jezero #lake #macedonia #nature #beautiful #vacation

A photo posted by ZanimljivaGeografija.org (@zanimljivageografija) on

Prirodne odlike Ohrida

Veliko Ohridsko jezero spada u grupu starih tektonskih jezera zajedo sa Balatonom u Mađarskoj ili Bajkalskim u Rusiji. Sa površinom od 358 km2 i dubinom od skoro 300 m jedno je od najimpozantnijih na starom kontinentu. Prelep prirodni ambijent jezera čini kotlina, na čijem se dnu jezero i nalazi, okružena sa svih strana visokim i živopisnim planinama. Posebno je bogat biljni i životinsjki svet jezera koji obiluje endemičnim i reliktnim vrstama. Kao posledica toga Ohrid je poneo  zanimljiv naziv “Muzej živih fosila”.

Dar prirode jezera jesu i nadaleko čuveni ohridski biseri. Biseri se po staroj, dobro čuvanoj recepturi, proizvode iz ribljih krljušti. Figurice i predmeti izrađeni od njih savršeni su suvenir  sa putovanja Ohridom. Ne čudi što kažu da je Ohrid biser Makedonije.

Kulturno-istorijsko i umetničko blago

Tragovi naseljenosti u oblasti datiraju jedan mileijum pre Hrista. Nalazišta iz vremena XII-IV vek p.n.e. sve su popularnija među posetiocima. Moćna Makedonska država cara Samuila iz 5-og veka prostirala se ovim krajevima, ostaljajući za sobom značajno istorijsko bago. Grad Ohrid je ostao upamćen i kao centar slovenske pismenoti i kulutre IX veka. Sveti Naum, Sveti Kliment, Sveta Sofija i Sveti Jovan Kaneo su rano-srednjevekovne crkve koje predstavljaju jedistvene spomenike poznate u celom svetu. Osim pomenutih lokaliteta ne smete zaobići Samuilovu tvrđavu iz 10-og veka kao ni antički teatar. Šetnja prelepim starim gradom upotpuniće vaš boravak na Ohridu…

Jezero i grad Ohrid su svojom jedinstvenošću i lepotom zavredeli mesto na Unesko listi Svetske baštine još 1980. godine. Ukoliko poželite da se uverite u turistčke vrednosti Ohrida na raspolaganju imate preko 500 registrovanih turističkih objekata i srdačno lokalno stanovništvo koje se već može pohvaliti pozamašnim uskustvom u prihvatanju turista iz svih krajeva sveta.

 

Geografija

Zemljin verni pratilac već milijardama godina nije samo satelit koji kruže oko nje. Mnogi procesi na našoj planeti direktno zavise od sila Meseca...

email

Zanimljiva geografija
u vašem sandučetu.