Naj mostovi sveta

Od vajkada ljudi su gradili mostove. Želja da se stigne dalje, brže, više, da se premoste velike prepreke pokretala je ljude da izgrade nešto što će spojiti dve obale, dve strane, neretko i dva sveta. Od primitivnih naprava do čuda moderne tehnike i inžinjerstva mostovi su postali simboli mnogih gradova, regija, država. Neki su postasli planetarno popularno zbog svoje lepote, neki zboog grandioznih dimenzija, neki zbog istorijskog značaja... Mi ćemo ovde pokušati da pomenemo neke od najpoznatijih mostova naše planete.

Krenućemo od najdužeg mosta - Danyang–Kunshan Grand Bridge, nedavno izgrađen u Kini. Neverovatan most koji prelazi preko pirinčanih polja, jezera i reka sa ukupnom mrežom puteva od oko 160 km. Čini se da će još dugo držati premac kada je dužina mosta u pitanju. Nažalost, ne može se reći da poseduje neku veliku lepotu.

Nasuprot čudu moderne tehnike stoji Somerset most na Bermudi.

Ovaj mostić izgrađen 1620. najmanji je svetski most ispod kog mogu proći plovila. Most je nacionalni ponos a njegova slika nalazi se na jednoj od novčanica u ovoj egzotičnoj zemlji.

Most Golden Gate, SAD

Ovaj mosta je ikona san Franciska, prikazan u bezbrojnim filmovima. Čak je „glumio“ glavni karakter u „Mostu“, filmu koji pomalo morbidno priča o ljudima koji se bacaju s njega. Osim što je jedan od najzanimljivijih vijadukta na planeti, ikonski crveni most proglašen je jednom od čuda modernog svieta od strane Američkog društva građevinskih inženjera.

Golden Gejt, simbol San Franciska / Golden Gate bridge, USA #destinacija #putovanja #odmor #travel #leisure #usa #bridge #mist #river #landscape #beautiful #twilight #tourism #city

A post shared by ZanimljivaGeografija.com (@zanimljivageografija) on

Eshima Ohashi, Japan

Most sa nadimkom "Rollercoaster Bridge": Potrebno vam je puno konjske snage da biste svojim automobilom prešli preko vijadukta Eshima Ohashi, koji se strmo penje prilikom prelaska jezera Nakaumi .

Iznad 500 m duboke zelene provalije u kineskoj provinciji Hubei lebdi Sid, po čemu je apsolutni svetski rekorder. Izgrađen je za 100 miliona dolara, smatra se jednom od najboljih kineskih investicija, otvoren je za saobraćaj 2009. godine.

Posebno mesto među svetskim mostovima zbog toga što još uvek stoji posle svih ovih vekova pripada Pons Fabricius-u (ili Ponte dei Kuattro Capi) u Rimu  izgrađenom  62. godine pre nove ere, što ga čini  najstarijim mostom na svetu.

Most sa zanimljivim nadimkom "Ofinger", Harbour Bridge u Sidneju, zajedno sa susednom Operom jedna je od najkvalitetnijih građevina u Australiji. Jedan je od simbola grada i kontinenta a novogodišnji vatromet sa njega tradicionalno se emituje u celom svetu.

Forth Bridge, Velika Britanija

Ova interesantna škotska građevina deo je svetske baštine UNESCO-a. Železnički most na konzolu otvoren je 1890. godine i s pravom se smatra jednim od najvećih inženjerskih poduhvata u Velikoj Britaniji.

Ponte Vecchio, Italija

Ovaj srednjovekovni most u Firenci je izgrađen sa mnoštvom prosrorija unutar svoj strukture u vreme vrhunca moći venecijanske države. Danas su u njima smeštene prodavnice suvenira koje ne zaobilaze bezbrojni svetski putnici. Izgrađen je na reci Arno.

Khaju most, Iran

Izgrađen u 17. veku od strane Šaha Abasa II, ovaj izvrsni most u Isfahanu služi i kao brana, sa šupljim kapijama ispod arkada. Most Khoju ima dva reda arkada koje su obeležene prepoznatljivim lukovima ukrašenim bojama. Vizuelno ovo je jedan od najlepših mostova na svetu.

Tower Bridge, Velika Britanija

Kažu da je imitacija najbolji oblik laskanja, tako da Britanija treba da bude oduševljena što je Kina izgradila sopstvenu verziju londonskog Tower bridge-a. Ipak, jedan i jedinstven jeoriginal koji je otvoren 1894. godine i postao je ikona Londona i Velike Britanije.

Teško je u jednom tekstu obihvatiti sve“važne“ mostove sveta. Prosto bib bilo nepravedno među njima ne pomenuti najduži evropski most Vasko de Gama, francuski Mallau Viaduct čija visina prelazi visinu Ajfelove kule, legendarni Karlov most u Pragu ili neki od prelepih mostova u Budimpešti...Možda ćemo u nekom budućem tekstu imati priliku da se upoznamo sa nekom os ovih neverovatnih građevina.

Geografija

Ural, stara i u velikoj meri erodirana planina, formira pravolinijski planinski lanac u vidu bedema kiji deli (ili spaja) dva kontinenta, dve kulture, dva sveta

email

Zanimljiva geografija
u vašem sandučetu.