Kamčatka, prelepa zemlja na kraju sveta

Na ističnoj ivici nepreglednog Sibira sa tri strane oivičeno Tihim okeanom usidreno je poluostrvo Kamčatka. Njegovo kopno zajedno sa 56 Kurilskih ostrva toliko je daleko da ga čak i Rusi izbegavaju i pribojavaju ga se. Ali priroda koja ga krasi oduzima dah!

Kamcatka, Rusija #kamchatka #russia #volcano #sun #priroda #nature #prelepo #winter #zima #snow #faraway #trip #travel #destination #landscape

A post shared by ZanimljivaGeografija.com (@zanimljivageografija) on

Na lošem glasu

Velika udaljenost od ostatka zemlje i surova klima (duge hladne zime i kratka oštra leta sa izobiljem kiše) koja vlada na Kamčatki uticala je da poluostrvo bude proglašeno najsurovijim delom velike Ruske države. Toliko je bilo nepopularno da se čak ni politički zarvorenici nikada nisu slali onamo jer niko nije hteo da tamo živi i čuva ih!!! Od malih nogu ruska deca su zastrašivana Kamčatkom a kada bi neko od njih zaslužio kaznu u školi bio bi poslat u poslednju klupu dok bi ih drugari iz razreda nazivali „kamčacima“.

Ovu zabačenu zemlju od vajkada su naseljavali Korjaci i Čukči a najveći deo njih nestaje sa lica Zemlje pod najezdom carskih Kozaka u 18. veku. Njihovi malobrojni potomci i danas naseljavaju poluostrvo. Najveće naselje sa oko 240000 žitelja je Petropavlovsk Kamčatski, velika ribarska luka sa respektabilnom flotom brodova. Napredak modernog saobraćaja bar donekle je približio Kamčatku ostatku sveta i omogućio nam da upoznamo njenu drugu, svetliju stranu.

Kamčatka, dar vatre

I na primeru Kamčatke priroda je spojila nespojivo, led i vatru, i strvorila nešto prelepo. Hladno i zabačeno poluostrvo jedna je od najaktivnijih zona čuvenog Vatrenog pojasa Pacifika. Na poluostrvu postoji oko 150 vulkana od kojih je barem 30 aktivno. Najpoznatiji je vulkan Ključevskaja Sopka, visok 4750 metara čija kupa važi za jednu od naljepših i najpravilnijih na planeti. Iz kupe na vrhu planine neprekidno izbija gust dim a pravih erupcija bilo je preko 50 u poslednjih 30 godina. Osim njega svetskoj javnosti poznat je i vulkan Sčubelja Sopka čija je erupcija pepela početkom dvadesetog veka prekrila čitavo poluostrvo. Na Kamčatki se nalazi oko 10% svih aktivnih vulkana na planeti Zemlji. Aktivne vulkane po pravilu prate i moćni zemljotresi a drugi najjači ikada zabeležen registrovan je 1952. godine upravo na Kamčatki i imao je snagu od 8,4 stepena Rihterove skale.

Predivni gejziri uipotpunjuju gore pomenute tektonske aktivnosti. Mogu se sresti širom poluostrva a najpopularniji su oni u Dolini gejzira. To je zona u podnožju aktivnog vulkana Kronotska Sopka sa preko 25 izvora tople vode. Retki turisti najčešće posećuju Veliki gejzir koji na svakih sat vremena izbacuje mlaz vrele vode do visine od 49 m u trajanju od 4 minuta. Prelepo Kronotsko jezero upotpunjuje prirodni rezervat površine preko 10000 km2.

Osim prelepih pejzaža koji pomalo podsećaju na Island ili Aljasku prirodu poluostrva jedinstvenom čine I mnogobrojne životinjske vrste. Najveći mrki medvedi Evroazije, losovi i sibirski mufloni najveći su primerci faune Kamčatke. Srebrne lisice, arktičke veverice i mrmoti podsetiće vas kakva je klima ovde zastupljena. A uz obale najčešće se sreću foke i razne vrste morskih ptica. Ujedno, foke, losovi i ribe glavni su izvor sirovina neophodnih za život lokalnog stanovništva.

Izolovana i zabačena Kamčatka će još dugo ostati jedna od retkih oaza naše planete koju ljudi nisu u potpunosti upoznali i iskoristili. A to nam daje za pravo da se nadamo da će i jedinstvena priroda, pomalo nalik na naučno-fantastičnu scenografiju, odoleti izazovima savremenog doba.

Geografija

Sklop kulturno-istorijskih lokaliteta, predivne prirode i simpatičnih malih naselja čini Ohrid i okolinu nedoljivo privlačnim

Dugi karavani na lenjim kamilama koje jašu tuarezi u plavim odorama kroz nepregledan pesak koji počinje da se kovitla najčešća je asocijacija na pomen Sahare

Usred plodne i živopisne kalifornijske ravnice Zemlja se cepa na dva dela uz gromoglasno podrhtavanje tla

email

Zanimljiva geografija
u vašem sandučetu.