Istočnoafrički rov, kičma Afrike

Slabljene Zemljine kore doveo je do njenog pucanja pre 20-ak miliona godina na dužini od više hiljada kilometara zapadno od planine Kenija, na Kenijskoj visoravni. Duž tog velikog rova nastali su možda i najlepši predeli cele Afrike.

Razigrana Zemlja i posledice njene igre

Sve je u prirodi povezano. Pomenutim nastajanjem velike pukotine u kori zemlja sa obe njene strane je počela da se izdiže stvorivši veliie vulkanske planine dok se između njih vremenom formirala naizgled mirna i jednolična ravnica. I danas Veliki istočnoafrički rov razdvaja Keniju uzdužno na 2 dela,  na istok i zapad. Nenastanjena pustinja se smenjuje sa plodnim poljoprivrednim zemljištem  po dnu rasedeline formirane u Zemljinoj kori.

Moćna prirodna granica ima imozantnu širinu od 45-100 km , najniža je u oblasti oko jezera Turkana a u najvišim delovima se penje do visina od 1.900 m. Ta mirna priroda Rova samo je privid. Brojne vulkanske erupcije, topli izvori i zemljotresi podsećaju na burnu geološku prošlost područja.

Vulkani, topla jezera i flamingosi

U ova 3 pojma najlakše ćemo opisati prirodu ovog područja. Preko 30 aktivnih vulkana i bezbroj toplih izvora čini Istočnoafrički rov jednom od vulkanski najaktivnijih zona na svetu. Od ključalih izvora nastaju mnogobrojna jezera od kojih su svetski poznata Baringo, Nakuru, Naivaša ili Borgorija. Sva pobrojana jezera posebnim čini sastav njihove vode. Ona je naime prebogata natrijum-karbonatom, što je posledica alkalnosti vulkanskih stena koje sačinjavaju zonu, ali i malog broja otoka. Ovakav sastav vode pogoduje razvoju određenih vrsta algi koje služe kao hrana bezbrojnim ribama. Na vrhu lanca ishrane nalaze se ptice, kojih na svakom od toplih alkalnih jezera ima na milione. Ružičasti flamingosi najpopularniji su među fotografima i safari turistima iz celog sveta.

Geografija

Ural, stara i u velikoj meri erodirana planina, formira pravolinijski planinski lanac u vidu bedema kiji deli (ili spaja) dva kontinenta, dve kulture, dva sveta

email

Zanimljiva geografija
u vašem sandučetu.