Gvadalahara, rodno mesto tekile i marijači muzike

Daleko od najposećenijih delova, inače turistički razvijenog Meksika, nalazi se drugi po veličini grad u državi Gvadalahara. Najveći grad zapadne meksičke države Džalisko Gvadalahara nudi više sunce od Meksiko Sitiji, manje gužve i veliku srdačnost prema turistima. Za ovaj grad kažu da je jedan od onih gde je odnos cene i kvaliteta vašeg turističkog doživljava najbolji.

Najveće atrakcije

Fenomnenalna arhitekrura iz kolonijalnog perioda najveća je turistička vrednost grada. Prelepe stare kuće i zgrade koje krase gradski centar podsećaju na stara vremena. Prelepa katedrala sa dva visoka tornja i najveća zatvorena pijaca latinske Amerike nisu ništa manje interesantni turistima. Prelepu sliku Gvadalahare u svet šalje „Hospicio Canabas“, staro zdanje koje je služilo kao sirotište ali i prihvatalište za stare, nemoćne i bolesne. Ovaj fantastični kompleks izgrađen početkom 19-og veka bio je jedinstven za to vreme. Danas ga krase murali najboljih meksičkih umetnikia. Kompleks se nalazi i na UNESCO-voj listi zajedno sa Zapopan distriktom, prelepim starim krajem u kome centralno mesto zauzima bazilika iz 17-og veka.

Ako želite da osetite onaj pravi duh grada obavezno se prošetajte Tlaquepaque ulicim. Ova pešačka zona prepuna jarkih boja zadržala je sav šarm malog maksičkog gradića, kakav je nekad davno Gvadalahara i bio. Ako i vi kao i većina svetskih putnika volite da ponesete suvenir sa vašeg putovanja ova „šoping“ ulica pravo je mesto za vas. Od klasičnih komercijalnih suvenira do lobanja obojenih u jarke boje i koža svih mogućih domaćih i divljih životinja, sve ćete pronaći na ovom mestiu. Akada se umorite od gužve i užurbanog ritma ulice pronađite miran kutak i ispijte „tejuino“, piće napravljeno od fermentisanog kukuruza još mnogo pre dolaska Španaca na ove meridijane.

Tekila

Vaš boravak u ovoj oblasti neće biti potpun ako ne odete na jednodnevni izlet tokom kog ćete upoznati proces nastanka tekilie, jednog od najpopularnijih alkoholnih pića na svetu. Na samo sat vremena vožnje od grada u pravcu severa obrećete se u nepreglednim poljima plave agave, vrste kaktusa od kog se proizvoda ova rakija. Plodna vulkanska zemlja već vekovima se koristi za uzgoj ove biljke a poseta nekoj od destilerija u kojoj se tekila proizvodi na isti način kao pre 200 godina iskustvo je koje ćete dugo pamtiti. Ako ne pretarate sa degustacijom tekile nedaleko odavde imate priliku da „osvojite“ Mirador visoravan  sa koje se pruža fenomenalan pogled na čitav grad i okolinu.

Guadalajara, Mexico #mexico #guadalajara #desert #agava #nature #beautiful #amazing #america #trip #travel #odmor #destination #city

A post shared by ZanimljivaGeografija.com (@zanimljivageografija) on

Da biste u potpunosti osetili Gvadalaharu u njenom punom sjaju preostaje vam da u nekom od barova pogledate fudbalsku utakmicu sa blago rečeno vatrenim Meksikancima i veče začinite nekim takosom uz marijače koji nigde ne zvuče tako dobro kao u Gvadalahari, valjda zato što odavde i potiču. 

Geografija

Od simpatičnih i romantičnih do šaljivih i neverovatnih. Svi svetski gradovi nose neki nadimak. A da li ih oni opisuju na pravi način?

Savršena irska priroda, viševekovna istorija i tradicija koje odišu na svakom koraku i fantastično formirana turistička ponuda Okruga Keri oduševiće vas

email

Zanimljiva geografija
u vašem sandučetu.