Dunav, reka koja spaja civilizacije

Put dug 2.860 km Dunav započinje u Nemačkoj, prvoj od 10 zemalja kroz koje protiče. Do svog ušća u Crno more reka prolazi kroz srce starog kontinenta povezujući narode, tradicije i kulture.

Izlazak sunca nad Dunavom / Sunrise over Danube #sunrise #danube #dunav #river #morning #sun #beautiful #travel #tourism #nature #europe #odmor #putovanja #leisure #sunnyday

A post shared by ZanimljivaGeografija.org (@zanimljivageografija) on

Međunarodni karakter Dunava

Ni jedna druga reka na svetu ne protoče kroz toliko zemalja kao što to čini Dunav. Nemačka, Austrija, Slovačka, Mađarska, Hrvatska, Srbija, Rumunija, Bugarska, Moldavija i Ukrajina dele jednu od najlepših reka na Zemlji. Osim toga Dunav odvodnjava bar deo teritoroje još 9 evropskih zemalja. Ekonomski, kulturni pa i politički značaj Dunava najbolje možemo uvideti ako se upoznamo sa gradovima izgrađenim na njemu. Počevši od Ulma i Ingolštada u Nemačkoj, preko Linca i Beča u Austriji, slovačke prestonice Bratislave i mađarske Budimpešte, zatim Vukovara u Hrvatskoj, Novog Sada i Beograda u Srbiji sve do Turnu Severina u Rumuniji jasno je da su najlepši i najznačajniji gradovi Centralne Evrope podignuti na obalama ove moćne reke.

Turistički potencijali reke

Osim činjenice da je u najvećem delu svog toka  plovna reka za velike brodove što pruža izuzetne potencijale za razvoj nautičkog turizma Dunav ima i mnogo drugih turističkih vrednosti. Već smo pomenuli da su neke od omiljenih turističkih destinacija Evrope nastale na njegovim obalama. Ali osim modernm metropolama Dunav je omogućavao nastanak i razvoj mnogim starim civilizacijama koje danas plene pažnju kako naučnika tako i turista. Može se reći da je dolina Dunava jedna od kolevki evropske civilizacije. Mnogo pre slavne rimske i grčke civilizacije, pre Mesopotamije i Egipta u dolini Dunava postojala je napredna civilizacija sa razvijenom trgovinom, umetnošću, zanatima... Dokazi starih civilizacija pronađeni su nedaleko od Varne i kod Durankulak-a u Bugarskoj, nedaleko od Beograda kod Vinče, kao i u Lepenskom Viru u  Srbiji i na mnogim drugim lokalitetima uz obale reke. Neki od pomenutih lokaliteta kriju tragove naseljenosti stare preko 7.000 godina.

Još je više spomenika iz rimskog perioda budući da je Dunav vekovima predstavljao granicu moćnog carstva. Stari gradovi i tvrđve poput Sirmijuma i  Viminacijuma (Srbija), Devina u Slovačkoj ili Šarengrada u Hrvatskoj još jedan su dokaz da je Dunav od vajkada bio žila kucavica evropskog kontinenta.

Zaštita i očuvanje Dunava

U modernom društvu sve je teže od zagađenja i uništenja sačuvati važne geografske objekte. Ako je objekat raspoređen kroz više nezavisnih država to predstavlja dodatnu poteškoću. U tom cilju nastala je Međunarodna komisija za zaštitu Dunava koju čini 13 evropskih država a koja radi sa ciljem da se zaštiti i sačuva Dunav i  njegova neposredna okolina. U saradnji sa Dunavskom komisijom koje se pretežno bavi problemima plovidbe rekom čini se sve da se korišćenje potencijala Dunava zadrži u granicama koje neće ugroziti egzistenciju same reke i žirelja njenih obala. To je od izuzetnog značaja za celu Evropu jer je Dunav njena prošlost, sadašnjost i budućnost.

Geografija

Usred plodne i živopisne kalifornijske ravnice Zemlja se cepa na dva dela uz gromoglasno podrhtavanje tla

email

Zanimljiva geografija
u vašem sandučetu.