Dordonja, u srcu Francuske

Geografski Dordonja je jedan od departmana Francuske smešten u zapadnom delu zemlje i nazvan po istoimenoj reci koja teče sa zapada ka jugu dežave. Turistički, ovo je je još jedna u nizu prelepih dolina, nešto poput one koju imaju Loara i Sena.

Darežljiva priroda

Svojom fascinantnom kulturnom baštinom i lepo očuvanim prirodnim okruženjem, dolina Dordonje ima sve što putnik može da poželi. U letnjim mesecima čiste vode reke Dordonje pružaju mnoštvo zabavnih aktivnosti, uključujući plivanje i vožnju kanuom. Ovo je ujedno jedina reka u Francuskoj koja je deo UNESCO-ove “World Network of Biosphere Reserves” liste, prestižnog priznanja za okruženje izuzetnog kvaliteta.

Sa svojim krečnjačkim platoima, dolina Dordogne je dom mnogih pećina i provalija. Gouffre de Padirac je najveći ponor u Evropi i fascinantno putovanje u magični podzemni svet.

Kulturno-istorijska ponuda regije

Dolina Dordonje sačuvala je mnoštvo tragova iz svoje bogate prošlosti. Od praistorije i pećinskih slika do rimske okupacije, preko ostataka iz Stogodišnjeg rata sve do renesanse, u ovoj maloj dolini pronaćićete sve. Dolina se može pohvaliti sa 5 "Najlepših sela u Francuskoj" a u samom srcu regije je prestižno sveto mesto Rocamadour. Rocamadour, koji se spektakularno približava litici, nalazi se na putu Sv. Džejmsa i od srednjeg veka je postao veoma važno mesto za hodočašće. Bazilika Saint-Sauveur i grobnica Saint-Amadour deo su UNESCO-ve liste svetske baštine, a Kapela čuda prepoznatljiva je po statui crne Virginije koja se ovde obožava već više od milenijuma.

Čuvena dolina neke francuske reke ne može se zamisliti bez romantičnih srednjevekovnih zamkova. U Dordonji posetioci mogu uživati u širokom spektru lokacija i dvoraca kao što su srednjevekovna tvrđava Castelnau-Bretenouk ili renesansni Chateau de Montal. Obavezno posetite impresivne ruševine Les Tours de Merle, sa svojim srednjovekovnim tornjevima koji izgledaju kao set iz popularne serije Igre prestola (Game of Thrones).

Dolina Dordonje je idealna za ljubitelje prirode sa svojim beskrajnim izborom pešačkih, biciklističkih i jahačkih staza u neokrnjenoj prirodi. A posle svih ovih aktivnosti i razgledanja, na red dolazi uživanje u čuvenoj francuskoj kuhinji. Obavezno kušajte lokalne specijalitete: tartufe, patke, jagode, orahe, jaretinu, jagnjetinu, kestene... Izbor vam je gotovo neograničen budući da je Dordonja odavno poznata kao jedna od značajnijih gastronomskih destinacija. Veče zaokružite čašom nekog od kvalitetnih lokalnih vina.

Geografija

Savršena irska priroda, viševekovna istorija i tradicija koje odišu na svakom koraku i fantastično formirana turistička ponuda Okruga Keri oduševiće vas

email

Zanimljiva geografija
u vašem sandučetu.