Dolina Rajne, toplo srce Nemačke

Slikovita dolina reke Rajne, pogotovo njenog srednjeg toka, najlepši je deo Nemačke. Stari dvorci koji nadvisuju reku i dobro očuvani srednjevekovni gradovi uz bogatu kulturnu istoruju (najveći muzičari, pesnici i umetnici su ovde živeli i stvarali) kreiraju jednu od najlepših rečnih dolina na svetu.

Romantična Rajna

Zapadna Nemačka, kroz koju se probija srednji tok Rajne, važi za najlepši i najromantičniji deo čitave zemlje. Prelepi dvorci, istorijski gradovi i vinogradi prošarani najlepšim pejzažima  na fenomenalan način sažimaju istorijsku i kuilturnu prošlost ovog dela Evrope. Još od perioda prosvećenosti ovaj deo toka Rajne inspiriše umetnike svih vrsta umetnosti na stvaranje legendarnih dela. Zanosne ruševine starih feudalnih zamkova, smaragdne doline i oštre planine koje ih nadvisuju odvajkada inspirušu umetničke genije poput lorda Bajrona, Viktora Igoa, Vagnera ili Dime... Jedna od najlepših atrakcija na reci jeste 120 m visoka stena Lorelaj slizu St. Goarshauzena. Njena lepota i legenda o duhu koji iz vode mami mornare u propast poslužili su kao inspiracija Hajneu da stvori jednu od najlepših pesama ikada napisanih...

Turistički raj

Turisti i zaljubljenici u prirodu i istoriju u milionima hrle u dolinu Rajne. Počevši od gornjeg dela doline pred vama se pruža Oberes Mitelrajntal kao izuizetan primer jednog od najvažnijih evropskih puteva već hiljadama godina. Put koji spaja hladna severna sa toplim južnim evropskim morima. Sa svih strana strme padine koje se izdižu iznad puta prekrivene su vinogradima, neke od sorti stare su po više vekova i odavno su postale svetski poznate i priznate. Poseta nekom od preko 20 dvoraca se podrazumeva. Nabolje očuvani među njima su Falcgrafenštajn pored Kauba i Marksburg u blizini Braubaha. Pružiće vam se prilika i da odsednete u nekom od istorijskih ruševina budući da su mnoge restaurirane i pretvorene u luksuzne hotele. Iskustvo vredno „svakog dinara“.

Vodama Rajne plove mnogobrojna turistička i rekreativna plovila, a vreme provedeno na nekom od njih pružiće van drugačiji pogled na romantične obale sa obe strane reke. Šetnja starim popločanim ulicama izgrađenim još u vreme feudalnog režima pomoćiće da još bliže osetite duh ovih krajeva. UNESCO je prepoznao kulturno-istorijski značaj oblasti pa je ona od 2.002. godine deo njene liste svetske kulturne baštine.

Geografija

Zašto je Francuska jedna od omiljenih turističkih destinacija turistima sa svih meridijana delom vam može odgonetnuti čarobna dolina reke Dordonje

email

Zanimljiva geografija
u vašem sandučetu.