Čudesna priroda Islanda I deo - Gejziri

Island je ostrvo smešteno na Srednjeatlantskom podmorskom grebenu, najvećem podmorskom planinskom sistemu na svetu. Formiran je na sutoku severnoameričke i evropske tektonske ploče, području koje je jedno od seizmički najaktivnijih na svetu, jednom od popularnih Vatrenih pojaseva tj. „vrućih tačaka“ (hot spot) naše planete.

Kombinacija prirodnih preduslova omogućila je formiranje najrazličitijih oblika reljefa i veliki broj prirodnih fenomena koji ovo udaljeno i izolovano ostrvo čine neodoljivim. Prvi u nizu tih fenomena jesu gejziri.

Gejzer/gejzir je izvor koji periodično izbacuje vodoskoke vrele vode i pare. Gejziri su rasprostranjeni u oblicima savremene ili nedavno završene vulkanske delatnosti - na Islandu, Severnoj Americi, Novom Zelandu, Kamčatki i dr.

Island je dom nekim od najvećih i najlepših gejzira na svetu. Gejzeri i vruća vrela su raspoređeni po čitavoj teritoriji ostrva. Najviše njih se nalazi u oblasti Haukadalur, grupisani su u još desetak oblasti širom ostrva, a javljaju se i usamljeni gotovo na svakom delu Islanda.  Na njih se počela obraćati pažnja od 14. veka kada je Veliki Gejzir prvi put izbio na površinu.

Veliki Gejzir(ili samo Gejzir) se nalazi na Islandu u oblasti Haukadulur i on je prvi gejzir poznat Evropljanima, prvi gejzir ikada pominjan u školskom programu kao i prvi ikada opisani gejzir. Leži na padinama planine Laugafjal. Najstariji podaci o gejziru datiraju iz 1296. godine. Njegov nastanak se vezuje za veliku seizmičku aktivnost, kada je osim ovog formirano još nekoliko vrućih vrela u oblasti. Govori se da je 1630. godine gejzir toliko intenzivno izbacivao vrelu vodu da su stanovnici okolnih krajeva strahovali za svoje živote.

Gejzir je vremenom izgubio svoju aktivnost. Ali posle snažnih zemljotresa 1896. ponovo je aktiviran. Danas Gejzir ima erupcije 3 puta dnevno i one izgledaju veličanstveno.

Drugi najpoznatiji islandski gejzir je Strokur. On izbija na svakih 8 minuta, i baca provrelu vodu i paru do visine od 20 metara a često i više. U njegovoj blizini se nalazi i par manjih i manje poznatih gejzira. Zbog učestalosti erupcija on je jedan od najposećenijih gejzira na svetu.

Opisi Velikog gejzira i gejzira Strokur su u svim turističkim vodičima Islanda od 18. veka pa nadalje. Zajedno sa Ringvelir i Gunlfos vodopadima oni su deo Zlatnog kruga koji je najpoznatija turistička ruta u zemlji. Do 1894. godine oblast je pripadala lokalnom farmeru da bi kasnije više puta menjala vlasnika dok je konačno 1935. godine Sigurdur Jonason nije poklonio u trajno vlasništvo islandskom narodu.

Naučnici tvrde da su gejziri postvulkanska aktivnost, odnosno da su oni poslednja faza gašenja aktivnih vulkana. Ako je to tačno treba požuriti na Island i obići neke od najlepših gejzira sveta dok još nije kasno.

Postoji samo jedna islandska reč koja je u upotrebi u skoro svim jezicima sveta a to je reč gejzir (geyser). Danas ta reč predstavlja zajedničku imenicu za sve izvore ovog tipa na svetu a njeno ime potiče od naziva Velikog Gejzira na Islandu koji kada je „u formi“ može da baca vodu do 200 m u vis.

 

Ključne reči: evropa island gejzir

Geografija

email

Zanimljiva geografija
u vašem sandučetu.