Alternativni izvori energije. I deo - Geotermalna energija, energija vrele zemljine unutrašnjosti

Šta je geotermalna energija i kako se koristi

Kao što samo ime kaže geotermalna energija jeste enrgija nastala od toplote naše planete. Poznato je da Zemlja ima slojevitu strukturu i da se u njenom jezgru temperature penju do neverovatnih 4.000 Co.  Ta toplota se konstantno kreće kroz omotač, zemljinu koru i atmosferu sve do hladnog svemira. Na najvećem delu planete ovaj protok energije se ne može osetiti ali na pojedinim mestima ta toplotna energija se koncentriše.

U nekim, pre svega vulkanskim zonama, može i da se eksploatiše. Najčešće ta toplota dovodi do zagrevanja i ključanja podzemnih voda stvarajući rezervoare vrele vode i pare. Sprovođenjem ove tople vode ili pare direktno u kuće i stanove na potpuno prirodan način se greju domovi i obezbeđuje topla sanitarna voda. Primere za  ovakav vid eksploatacije danas nalazimo u Japanu i  na Islandu.

 Još pre nekoliko milenijuma stari Rimljani su grejali svoje kuće koristeći rezervoare vrele podzemne vode i pare...

Proizvodnja struje

Sprovođenje vrele vode i pare na veće razdaljine nije izvodljivo pa se zato može reći da je upotreba geotermalne energije za  proizvodnju električne energije najbolji način upotrebe ovog prirodnog resursa. Prva geotermalna centrala ove vrste napravljena je davne 1904. u italijanskom gradu  Lardarelu. Danas ih ima u više od 20 zemalja sveta. Najčešće rade tako što vrela voda ili para pokreću turbine za proizvodnju struje. Najveća centrala ovog tipa napravljena je u Kaliforniji na vrelim gejzirima i ima dovoljno snage da proizvede struju za više od pola miliona domova.

Poduhvati za budućnost

Osim vrele vode i pare geotermalna energija se može eksploatisati iz vrelih (suvih) stena zemljine unutrašnjosti. Za sada ona se koristi tako što se u veštački napravljene pukotine ubacuje voda koja u kontaktu sa vrelim setenama prelazi u paru koja se dalje transportuje. U toku su intenzivna istraživanja koja za cilj imaju kvalitetniju eksploataciju ovog tipa energrtskih resursa.

Još jedan vid eksploatacije geotermalne energije jesu tzv. prirodni klima-uređaji. Nime, u oblastima sa kontinentalnim klimatima , gde postoje velika kolebanja temperature vazduha između leta i zime praktikuje se izgradnja podzemnih sistema cevi sa vodom ispod kuća i stambenih zgrada. Kako se zemljište u dubini sporije hladi i greje od površinskog sloja zemlje cirkulacijom te vode omogućava se dogrevanje prostora zimi i njegovo osvežavanje leti. I ovaj vid iskorišćavanja geotermalne enegrije je u eksperimentalnoj fazi.

Važno je napomenuti da se u svetu svega 0,02% energije dobije od geotermalnih izvora. Sve elektrane koje učestvuju u tome se nalaze u vulkanskoj zoni Pacifika i na Islandu. Kada se uzmu u obzir potencijali to je zaista malo. Pogotovo jer je ovaj vid proizvodnje energije gotovo potpuno čist, odnosno zagađenja i oštećanja koja se nanosi prirodi gotovo da ne postoje. Zato se veruje da će ovo biti jedan od vodećih vidova snabdevanja energijom u bliskoj budućnosti.

Ključne reči: energija ekologija

Geografija

email

Zanimljiva geografija
u vašem sandučetu.