Zimski karneval u Kvebeku

Treći najveći karneval na svetu (posle čuvenog u Riju i Mardi Gra karnevala u Nju Orleansu) i događaj koji najviše slavi zimu i zimske čarolije  održava se svake godine od kraja januara do polovine februara u kanadaskom gradu Kvebeku. Veruje se da je ovaj nesvakidašnji karneval doprineo da Kvebek postane jedini grad na severnoameričkom kontinetu koji je dospeo na Unesko listu kulturne baštine.

Tradicija i istorija karnevala

Ljubav prema zimi i snegu usađena je u srca stanovnika Kvebeka generacijama. Nedugo pošto su Francuzi naselili Kvebek ustanovili su tradiciju okupljanja porodice i najbližih prijatelja radi zabave, veselja i razonode pre početka uskršnjeg posta. Ta topla druženja u hladne zimske dane prerasla su u prvi karneval 1.894. godine. Sa prekidima karnevali su organizovani do 1.955. godine od kada postaju neizostavni i omiljeni deo života stanovnika Kvebeka i sve brojnijih gostiju. Na prvi pogled karneval podseća na svaki drugi. Kaldrmisane ulice prepune su sveta, nudi se uživanje u živoj muzici, vatrometu, žonglerskim predstavama, hrani i piću. Ali nešto ipak nije kao na ostalim karnevalima. Čarobni ambijent hladne kanadske zime, u čiju čast se karneval i organizuje, čini  ga jedinstvenim i neponovljivim.

U slavu zime, snega i zabave

Fantastična zabava i provod na zimskom karnevalu zagarantovani su svima, bez obzira na pol i uzrast. Mnoštvo aktivnosti i neobičnih sportskih nadmetanja održava se na svakom koraku. Najprestižnija je trka kanuima preko zeleđene reke Lorens od Kvebeka do Luisa.  Nadmetanje koje zahteva veliku snagu, veštinu i hrabrost. Trka psećim zapregama kroz snegom zatrpane ulice centra grada najpopularnija je među stanovnicima. Tokom nje oduševljena masa zauzme položaje duž čitave staze i oduševljeno kliče svakoj zaprezi koja projuri. Takmičenja u spretnosti na ledu i automobila bez motora takođe privlače mnoštvo posetioca. Za one koji bi da se okušaju u nešto konvencionalnijim aktivnostima parkovi za snoubord su instalirani na mnoštvu lokacija u gradu a vožnja saonicama pruža fantastičnu priliku za razgledanje grada.

Kao i  na svakom karnevalu parade se održavaju svakodnevno a najveća zvezda je maskota karnevala, dobroćudni sneško Bono. Jedan od centralnih događaje je Bonov bal a njegova „kuća“, fantastična Snežna Palata izgleda božanstveno tokom vatrometa koji se organizuje nad njom na ceremonijama otvaranja  i zatvaranja i posebno tokom spektakla sa laserima po njenim snežno belim zidovima. Ljubitelji umetnosti mogu posetiti, ili se oprobati, u izradi skulptura od leda a ljubitelji tradicije i avanturisti imaju priliku da posete tradicionalna domorodačka sela sa igloima i prespavaju u nekom od njih. Ako vas atmosfera karnevala ne zagreje sama po sebi to će sigurno učiniti „karibu“, mešavina crvenog vina, sirupa od javora i belog ruma. Tokom karnevala osetićete se kao da se nalazite u zimskoj zemlji čuda...

Galerije

Prelepe bele litice Normandije postale su simbol ovog dela Francuske i jedan od omiljenih motiva nekima od najvećih umetnika

email

Zanimljiva geografija
u vašem sandučetu.