Zabranjeni grad, najočuvanije carske palate na svetu

Peking je grad koji je naseljen u kontinuitetu već više od 3.000 godina sa tim da je poslednjih 8 vekova bio prestonica moćne kineske države. Iz Pekinga su Kineskim carstvom vladala 34 cara i za sobom ostavili komplekse carskih palata kao dokaz živopisne prošlosti i snage države kroz vekove.

Zabranjeni grad, Kina. #odmor #destinacije #putovanja #azija #kina

A photo posted by ZanimljivaGeografija.org (@zanimljivageografija) on

O Zabranjenom gradu

Ovaj kompleks je najčuveniji i najbolje očuvan carski grad na svetu. Kompleks je smešten u samom centru Pekinga i bio je uporište careva za vreme vladavine dinastija Ming i Ćing. Danas kompleks nosi naziv Palata muzej i pokriva celu severnu polovinu gradskog trga Tjananmen. Palata predstavlja pravougaonu strukturu koja broji tačno 9.999 građevina smeštenih u prostoru od 74 hektara. Palatu okružuje rov dubok 6 m i zid koji se diže 10 m uvis. Dve glavne kapije zdanja su ona okrenuta trgu koja i nosi naziv Tjananmen i na suprotnoj strani „kapija Uzvišene moći“ odnosno Šenvumen. Visoke kule sa kojih se vidi čitav Zabranjeni grad i veći deo Pekinga nalaze se na ivicama kompleksa raspoređene na svakoj od glavnih strana sveta po jedna.

Kompleks je podeljen na dva dela. Spoljašnji dvor se nalazi na južnom kraju i služio je da car pokazuje svoju vrhovnu moć narodu dok je Unutrašnji dvor na severnoj strani gde je u miru živela carska porodica. Ukupno 24 cara je živelo i vladalo iz ove palate a poslednji je proteran 1924. godine.

Kako žuta boja predstavlja  simbol carske porodice ova boja je najčešće korišćena za izgradnju kompleksa; krovovi su prekriveni žutim pločicama, ukrasi unutar kompleksa su žute boje čak i cigle na prilaznim stazama. Izuzetak je samo carska biblioteka Venjueng čiji crni krov simbolizuje vodu.

Letnja palata

Na 15-ak kilometara od Pekinga nalazi se prelep kompleks Letnje palate. U njoj se može naći najlepši i najbolje očuvani carski park, bezbroj gracioznih pejzaža, izvanredni umetnički predmeti i prelepe građevine. Građena je sa prekidima od 3-eg veka nove ere sve do 20-og.  Od ukupno 300 hektara koliko zauzima palata ¾ je pod vodom a dva najpoznatija integralna dela su brdo Dugovečnosti i jezero Kuenming.

Kompleks Letnje palate je građen prvenstveno sa idejom da se pripadnici carskih dvorova odmaraju u njemu pa zato ne čudi što se puno pažnje obraćalo estetskim vrednostima na svakom koraku. Preko 3.000 objekata uključujući paviljone, kule, mostove i prolaze su ukomponovani u prostoru velike bašte sa živopisnim jezercima i brdašcima tako da obezbeđuju potpuni mir i komfor.

Nebeski hram

Još jedan od simbola carske moći jeste i Nebeski Hram. Ovaj objekat sagrađen 1420. godine služio je kao mesto na kome su se žrtve prinosile Nebu. Severni deo hrama u okviru zida koji ga okružuje ima polukružni oblik simbolišući nebo dok je južni deo u obliku kvadrata i predstavlja zemlju

Svi oojekti koji čine deo Carske palate, Letnje palate i drugih objekata koji su pripadali direktno carskiom porodicama su arhitektonski savršeno projektovani, nalaze se na predivno uređenom zemljištu i sadrže bezbrojne primerke drevne i moderne kineske umetnosti. A kada samo pomislite da su se među ovim zidinama donosile odluke o sudbini jedne od najmoćnijih carevina koje je svet video jasno vam je zašto je ovaj kompleks palata jedna od najpopularnijih turističkih destinacija sveta.   

Ključne reči: azija kina

Galerije

U želji da se potpuno osame i povežu sa Bogom pravoslavni monasi su uticali na nastanak jednih od najlepših i najneobičnijih svetskih manastira

email

Zanimljiva geografija
u vašem sandučetu.