Upoznajte neodoljivi Nacionalni park Durmitor

Geografski podaci

Durmitor predstavlja visoravan na severozapadu Crne Gore visoku oko 1500 m, izbrazdanu dubokim kanjonskim dolinama iznad kojih se dižu impozantni planinski vrhovi. Planina ima 48 vrhova koji se dižu iznad 2000 m  a najviši je Bobotov kuk visok 2523 m. Zbog prelepe i očuvane prirode 1952. godine deo planine je proglašen Nacionalnim parkom. Bistre i  silovite reke su ovom području podarile velelepne kanjonske doline. Posebno se izdvaja dolina  reke Tare, kako lepotom i pokretom svojih voda, tako i dubinom i pejzažem kanjona, čineći ga jednim od najlepših u svetu. Sa dubinom do 1300 m kanjon je najdublji u Evropi i drugi je u svetu, odmah iza Velikog kanjona Kolorada. Ali nisu bitne samo njegove dimenzije već i lepota prirode kaja pleni i opčinjava. Predelu NP pripadaju i kanjonske doline Drage i Sušice i gornji deo kanjonske doline Komarnice, svaki lep i jedinstven na svoj način.

Gorske oči

Najlepši deo Durmitora jesu planinska jezera ledničkog porekla poznata ka „gorske oči“. Ima ih ukupno 18 i nalaze se u netaknuton predelu planine išaranom morenama, i raznim drugim materijalom koji su lednici nekada nosili niz ove strme padine. Pogled koji se na njih pruža sa najviših vrhova Durmitora ne može se opisati...

Flora i fauna

Po bogastvu flore i faune, složenosti ekosistema, zastupljenosti preko 1300 vrsta vaskularnih biljaka što predstavlja izuzetnu koncentraciju sa velikim brojem endemičnih i reliktnih vrsta, Durmitor predstavlja izuzetnu prirodnu vrednost i trajnu inspiraciju naučnika i ljubitelja prirode.

Brojno i raznoliko kulturno-istorijsko nasleđe i Žabljak kao razvijeni turistički centar upotpunjuju ponudu i obezbeđuju odlične uslove za dalji razvoj turizma na planini.

Galerije

Kraljevska mavarska palata sa punim pravom nosi titulu jedne od najlepših vladarskih rezidencija ikada napravljenih

Prelepe bele litice Normandije postale su simbol ovog dela Francuske i jedan od omiljenih motiva nekima od najvećih umetnika

email

Zanimljiva geografija
u vašem sandučetu.