Singapur, sinonim bogatstva i prosperiteta modernog sveta

Grad-republika Singapur smeštena je na istoimenim ostrvu nedaleko od Malajskog poluostrva u jugo-istočnoj Aziji. Broji oko 4,5 miliona stanovnika, od čega oko 30% čine strani državljani koji su trajno naseljeni u Singapuru zbog posla i nose naziv “Stalni rezidenti” a kao godina osnivanja uzima se stota godina nove ere.

Geografija Singapura

Ova mala država jeste jedna od najmanjih ali i najrazvijenijih na svetu. Nalazi se nedaleko od obala Malezije, u blizini ekvatora i brojo oko 60 manjih ostrva, najveće je istoimeno ostrvo Singapur. Na maloj nadmorskoj visini, sa vlažnim tropskim klimatom, ostrvo je nekada bilo okruženo gustom džunglom i močvarama sa stablima mangrova ali je sada potpuno urbanizovano. Ranije poznat kaoTemasek, ovaj grad je dobio svoje današnje ime (koje na sanskritu znači „grad lavova“) po velikom broju lavova koji su nekada naseljavali područje. Ustvari, sve je plod zablude ekspedicije Sumatranskog princa koja je posle bure na moru zalutala do obala Singapura i ugledala za njih nepoznatu zver. Mislili su da je to lav, a zapravo se radili o jednoj vrsti tigra. Bilo kako bilo još od tada, od 14. veka, ime grada je ostalo Singapur.

Procvat i prosperitet

Na mestu današnjeg Singapura do početka 19. veka postojalo je samo malo malajsko ribarsko selo na obalama lokalne reke. Razvoj Singapura počeo je 1819. kada je predstavnik britanske kraljevske vlasti ser Stamford Rafls proglasio ovaj grad za britanski posed i sedište Britanske istočnoindijske kompanije. Zahvaljujući svom strateškom položaju između Indijskog okeana i Južnog kineskog mora i ogromnoj dubokoj luci, Singapur je brzo postao jedna od najpromentijih svetskih luka (odmah iza Hong Konga) a taj status ima i danas. U svakom trenutku u luci je usidreno više od  600 brodova, a na svakih 10 minuta uplovi ili isplovi bar jedan brod. Godine 2002. na singapurskim dokovima se utovaralo skoro 1000 miliona tona robe.

Najbrži razvoj Singapura zabeležen je od sticanja nezavisnosti 1965. Privreda je procvetala, ponajviše elektronska i naftna industrija. Stanovnici Singapura su sada među najbogatijima na svetu.

Ulica Orhideja je glavna trgovačka četvrt u gradu. U njoj se nalaze neki od najskupljih hotela i radnji na svetu.

Zbog svog saobraćajno-geografskog položaja Singapur je dobio nadimak „Azijski Gibraltar“ aludirajući na sličnosti sa istoimenim geografskim objektom na jugu evropskog kontinenta.

Ključne reči: azija grad singapur luka

Galerije

Kraljevska mavarska palata sa punim pravom nosi titulu jedne od najlepših vladarskih rezidencija ikada napravljenih

email

Zanimljiva geografija
u vašem sandučetu.