Najluđi muzeji na svetu

Počećemo od nečeg manje ekstremnog, recimo „Muzej loše umetnosti“ u Bostonu, Masačusets, Amerika. Neugledni muzej (namerno) smešten pored ulaza u toalet sakuplja „umetnička“ dela koja su toliko loša da ih je prosto šteta ne izložiti. Imaju respektabilnu kolekciju od preko 600 ovakvih dela.

Kućni ljubimci su odavno postali ravnopravni članovi mnogih porodica. Najsrećniji među njima imaju svoju garderobu, torbice, nakit... U srednjem veku ljubav prema psima pokazivala se malo drugačije. A ako vas zanima kako su izgledali „lični“ predmeti srednjevekovnih pasa u Engleskoj posetite Muzej psećih ogrlica u blizini Lidsa.

Na jednomn drugom evropskom ostrvu postoji čitav muzej posvećen falusu. Ponosni su jer sebe smatraju jedinom kulturnom institucijom te vrste na svetu. Njihova kolekcija sadrži 276 primeraka. Zbirku sačinjavaju primerci mnogih životinjskih vrsta ali i ljudi, uključujući i neka falične primerke, čime su posebno ponosni. Kreativno, nema šta.

Ako ste ljubitelji Džejms Bonda i njemu sličnih majstora špijunaže Internacionalni muzej špijuna u Vašingtonu idealan je za vas. U njemu su izloženi predmeti koje su spijuni koristili u svojim poduhvatima poput mini kamera, falsifikovanog novca, mašina za razbijanje tuđih šifri. Za potpuni ugođaj možete učestvovati u interaktivnim igricama za posetioce.

Evo jednog zaista bizarnog muzeja; Muzej mumija u malm meksičkom gradiću Guanahuato. Siromašni stanovnici nisu imali novca za skupe poreze u 19-om veku pa su umesto propisne sahrane svoje najmilije masovno sahranjivali u kripti lokalne crkve. Prirodni procesi od njihovih tela su napraviliu gotovo savršene mumije koje su danas popularni muzejski eksponati. Muzej za najhrabrije...

Ako vas interesuje kako su se razvijali toaleti kroz civilizaciju, počevši od 2500. godine p.n.e. do današnjih dana poseta muzeju posvećom ovoj tematici u glavnom gradu Indije, Nju Delhiju, ponudiće vam zanimljivu postavku.

Osim dobrog noćnog života i Crvenih fenjera Amsterdam ima još jedan veoma zanimljiv kutak za svetske putnike. Muzej torture sa eksponatima koji zapravo predstavljaju srednjevekovne sprave za mučenje za one je sa jakim želucem.

Ovoj listi moramo dodati podvodni muzej u gradu Akapulko u Meksiku, potom Muzej posvećen vanzemaljcima u Kanzasu, Međunarodni muzej banana u Vegasu, Muzej kosilica u Engleskoj, Muzej smrti na Tajlandu, Muzej raskida u Hrvatskoj, Muzej Vampira u Parizu, Muzej plišanih igračaka u Kaliforniji... Da li stari dobri muzeji koje znamo polako gube bitku ili je ovo samo privremeni trend vreme će pokazati. Jedno je sigurno, spektar umetničkih dela u muzejima širi je nego ikada.

Galerije

Kraljevska mavarska palata sa punim pravom nosi titulu jedne od najlepših vladarskih rezidencija ikada napravljenih

Prelepo planinsko selo važi za "najportugalskije" naselje u Portugalu. Izrađeno je podno istoimene planine, bukvalno u kamenu...

Možda ne mogu da bljuju vatru ali komodo zmajevi su jedinstvene i divne životije. Najveći gušter na svetu gospodari tropskim ostrvima koja pripada Indoneziji...

U želji da se potpuno osame i povežu sa Bogom pravoslavni monasi su uticali na nastanak jednih od najlepših i najneobičnijih svetskih manastira

email

Zanimljiva geografija
u vašem sandučetu.